Polityka i społeczeństwo

PK: kolejne zarzuty za wyłudzanie podatku VAT na obrocie sprzętem elektronicznym (komunikat)

31.05.2017, 10:55aktualizacja: 31.05.2017, 10:55

- Prokuratura Krajowa informuje:

Prokuratura Okręgowa w Zamościu prowadzi śledztwo dotyczące funkcjonowania co najmniej pięciu tzw. karuzel podatkowych. W ramach tych karuzel dokonywano obrotu sprzętem elektronicznym, telefonami komórkowymi oraz produktami spożywczymi w postaci kawy i batoników. Obrót dokonywany był w celu wyłudzania podatku VAT od Skarbu Państwa. Dochodziło do tego między jesienią 2014 roku a wiosną 2015 roku.

Zatrzymano 5 osób

W toku śledztwa ustalono, że firmy nabywały od dostawców zagranicznych towary, głównie z branży elektronicznej. Następnie towary były przedmiotem szeregu transakcji pomiędzy podmiotami polskimi. Finałowo towar sprzedawany był z powrotem za granicę, często do tego samego podmiotu, który wprowadził towar na rynek polski. Ostatnia polska firma z łańcucha występowała do urzędu skarbowego o nienależny zwrot podatku VAT, który na wcześniejszych etapach karuzeli nie został zapłacony.

Ustalenia poczynione w toku śledztwa pozwoliły na kolejne zatrzymania w tej sprawie. W dniu 23 maja 2017 roku zespoły realizacyjne Delegatur Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w Lublinie i Olsztynie oraz Wydział Realizacji Służby Celno-Skarbowej Ministerstwa Finansów, działając na polecenie Prokuratury Okręgowej w Zamościu, zatrzymały 5 osób.

Co zarzuca się podejrzanym

Po doprowadzeniu zatrzymanych do Prokuratury Okręgowej w Zamościu prokurator ogłosił im zarzuty. Dotyczą one udziału w zorganizowanej grupie przestępczej (art. 258 par. 1 kodeksu karnego), jak też wyłudzenia od Skarbu Państwa mienia wielkiej wartości wskutek uzyskania nienależnego zwrotu podatku VAT na rzecz ostatniej firmy z opisanego łańcucha, a więc tzw. „brokera” (art. 286 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 294 par. 1 kodeksu karnego i art. 76 par. 2 kodeksu karnego skarbowego). Zatrzymani podejrzani są także o niezłożenie w przewidzianym terminie informacji podatkowych (art. 80 par. 1 kodeksu karnego skarbowego).

Wobec czterech osób prokurator zastosował wolnościowe środki zapobiegawcze w postaci poręczeń majątkowych w łącznej wysokości 800 tysięcy złotych (po 200 tysięcy złotych wobec każdego podejrzanego).

W wyniku przeszukań u podejrzanych ujawniono mienie w łącznej kwocie przekraczającej 150 tysięcy złotych w różnych walutach (złotówki, euro, dolary, funty brytyjskie). Mienie to zostało zabezpieczone na poczet przyszłych kar.

Towar zabezpieczony w magazynach

Funkcjonariusze z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego, we współpracy z funkcjonariuszami ABW, na polecenie prokuratora, weszli do dwóch centrów logistycznych położonych na terenie Warszawy. W magazynach tych firmy przechowywały towary.

W wyniku czynności funkcjonariusze zatrzymali kilkadziesiąt tysięcy sztuk różnego rodzaju asortymentu - po kilka tysięcy telewizorów, dysków twardych, tonerów, pamięci przenośnych typu flash, monitorów, a nawet 74 drony. Ustalono, że towar ten mógł pochodzić z czynów przestępczych, a więc kolejnych karuzel podatkowych. W tym kierunku Mazowiecki Urząd Celno-Skarbowy w Warszawie wszczął już kontrole podatkowe oraz postępowania przygotowawcze.

Według szacunków rynkowa wartość zabezpieczonego towaru wynosi ponad 16 milionów 500 tysięcy złotych.

W ostatnio ujawniony proceder, oprócz firm już występujących w śledztwie, według wstępnych szacunków zaangażowanych jest 55 podmiotów zagranicznych oraz 170 podmiotów polskich.

Blokady rachunków bankowych

Wykonując czynności w porozumieniu z Prokuraturą Okręgową w Zamościu Generalny Inspektor Informacji Finansowej (GIIF) dokonał blokad rachunków bankowych dwóch firm objętych śledztwem. Ich pracownicy znajdowali się wśród osób zatrzymanych w ubiegłym tygodniu. Zgodnie z obowiązującymi przepisami GIIF dokonał blokady na okres 72 godzin. Przed upływem tego czasu, 26 maja 2017 roku, prokurator podtrzymał blokady na dalszy okres wynoszący 3 miesiące. Blokadami objęto środki finansowe w złotówkach i euro na sześciu rachunkach w łącznej kwocie ponad 3 miliony 600 tysięcy złotych.

Oprócz zastosowania blokad GIIF skierował nowe zawiadomienie o przestępstwie prania brudnych pieniędzy (art. 299 par. 1 kodeksu karnego). W zawiadomieniu wskazano, że w przestępstwie tym brały udział przedstawiciele firm objętych prokuratorskim śledztwem, a także nowych podmiotów gospodarczych. Świadczą o tym podejrzane przepływy na zablokowanych rachunkach.

Sprawa jest rozwojowa

Śledztwo Prokuratury Okręgowej w Zamościu ma charakter rozwojowy. Pod lupą organów ścigania znajdują się kolejne karuzele podatkowe i osoby biorące w nich udział. Niewykluczone są dalsze zatrzymania i zarzuty. Przedmiotem postępowania będą także nowe okoliczności, podane przez GIIF w złożonym zawiadomieniu o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.

O sprawie pisaliśmy również 15 marca 2017 roku

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)

kom/ agzi/

Data publikacji 31.05.2017, 10:55