Polityka i społeczeństwo

PK: prokurator nagrodzona za udzielenie pomocy kobiecie znajdującej się w sytuacji zagrożenia życia (komunikat)

30.10.2017, 16:29aktualizacja: 30.10.2017, 16:29

- PK informuje:

Dziś (30 października 2017 roku) w Prokuraturze Krajowej odbyła się uroczystość wręczenia nagrody rzeczowej dla prokurator Aliny Poczta, Zastępcy Prokuratora Rejonowego w Ostrowie Wielkopolskim.

W imieniu Ministra Sprawiedliwości - Prokuratora Generalnego Zbigniewa Ziobro nagrodę wręczył I Zastępca Prokuratora Generalnego – Prokurator Krajowy Bogdan Święczkowski.

Prokurator Alina Poczta 23 października 2017 roku w godzinach wieczornych, po godzinach pracy, udzieliła pomocy kobiecie znajdującej się w sytuacji zagrożenia życia. Postawa Pani Prokurator, nacechowana empatią i osobistą odwagą, pozwoliła na uratowanie osoby znajdującej się w trudnym położeniu bezpośrednio zagrażającym jej życiu.

- Z podziwem myślę o Pani determinacji w ratowaniu drugiego człowieka i gratuluję opanowania i szybkiej reakcji w sytuacji zagrożenia. Taka postawa, jak najbardziej ludzka, lecz niestety nie zawsze obecna w codziennym życiu, stanowi przykład dla innych osób i pozwala zachować wiarę w to, że obok nas są ludzie, dla których pomoc i poświęcenie, to nie są tylko slogany – powiedział podczas uroczystości Prokurator Krajowy Bogdan Święczkowski.

Nagrodzonej Pani Prokurator gratulujemy postawy i życzymy pomyślności w sprawach osobistych oraz sukcesów w pracy zawodowej.

kom/ kka/ bos/

Data publikacji 30.10.2017, 16:29