Polityka i społeczeństwo

PK: sprawcy oszustwa sądowego przy użyciu weksli skazani (komunikat)

20.10.2016, 13:22aktualizacja: 20.10.2016, 13:22

- Prokuratura Krajowa informuje:

Sąd Okręgowy w Jeleniej Górze uznał byłego Prezesa Bankowego Towarzystwa Finansowego - Tadeusza A. oraz byłego radcę prawnego - Roberta B. winnych oszustwa sądowego przy użyciu weksli. Wyrok w tej sprawie zapadł 18 października 2016 roku.

Surowe kary dla oskarżonych

Sąd wymierzył oskarżonemu Tadeuszowi A. karę 1 roku i 6 miesięcy pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania na okres próby 5 lat oraz 15 tysięcy złotych grzywny. Dodatkowo Prezesa Bankowego Towarzystwa Finansowego otrzymał pięcioletni zakaz zajmowania się pośrednictwem w zaciąganiu zobowiązań finansowych oraz dysponowaniem i obrotem wierzytelności osób trzecich.

Oskarżonemu Robertowi B. sąd wymierzył karę 2 lat pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania na okres próby 5 lat oraz 20 tysięcy złotych grzywny. Dodatkowo radca prawny otrzymał ośmioletni zakaz wykonywania zawodu radcy prawnego i adwokata oraz ośmioletni zakaz zajmowania się pośrednictwem w zaciąganiu zobowiązań finansowych, dysponowaniem i obrotem wierzytelności osób trzecich.

Jak doszło do współpracy

Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze, która skierowała akt oskarżenia w tej sprawie, ustaliła, że Tadeusz A. i Robert B. nawiązali współpracę, kiedy jeden z nich pełnił funkcję Prezesa Zarządu Bankowego Towarzystwa Finansowego z siedzibą w Jeleniej Górze, a drugi z nich był znanym jeleniogórskim radcą prawnym. Bankowe Towarzystwo Finansowe zajmowało się wówczas pośrednictwem finansowym pomiędzy instytucjami bankowymi a pożyczkobiorcami i działało poprzez sieć pośredników na terenie całego kraju. Umowy o współpracę zabezpieczone były wekslami in blanco wystawionymi wraz z deklaracjami wekslowymi na wypadek niewywiązania się przez pośredników z umów o współpracę. Weksle te zostały użyte po wielu latach w ten sposób, że po ich wypełnieniu Tadeusz A. – Prezes Zarządu Bankowego Towarzystwa Finansowego przeniósł je przez indos na rzecz Roberta B. – radcy prawnego, tytułem nieistniejącego zadłużenia wynikającego z fikcyjnego porozumienia, który poprzez pełnomocnika skierował do sądu 32 pozwy o zapłatę na łączną kwotę ponad 350 tysięcy złotych. Dramat pokrzywdzonych polegał na ograniczonych w ten sposób możliwościach obrony przed sądami cywilnymi, w wyniku czego zapadały dla nich niekorzystne wyroki, na podstawie których prowadzono egzekucje komornicze.

Żmudne śledztwo prokuratury

Prokuratorzy ustalili, że Prezes Bankowego Towarzystwa Finansowego i radca prawny wytworzyli fikcyjną umowę o nazwie ,,porozumienie w przedmiocie rozliczenia umów zawartych w latach 2003 – 2006” pomiędzy Bankowym Towarzystwem Finansowym sp. z o.o. a Robertem B. Doszło do tego w dniu 11 marca 2010 roku. Na podstawie tej umowy Robert B. przejął od Tadeusza A. 30 weksli opatrzonych podpisami wystawców. Weksle te były wypełnione niezgodnie z wolą wystawców, niezgodnie z porozumieniem wekslowym i wbrew warunkom umów, które łączyły pokrzywdzonych ze spółką BTF. Następnie na podstawie tych weksli radca prawny Robert B. występował do sądów z pozwami o zapłatę. Były one opatrzone podrobionymi podpisami. Oszukane w ten sposób sądy wydawały nakazy zapłaty kwot głównych wraz z odsetkami. Dodatkowo, po wniesieniu zarzutów od nakazów zapłaty, Tadeusz A. zeznał nieprawdę i zataił prawdę co do istnienia i wymagalności należności wekslowych oraz istnienia zobowiązania będącego podstawą indosu weksli in blanco na rzecz Roberta B.

Działając w ten sposób Tadeusz A. i Robert B. świadomie wprowadzili w błąd Sąd Rejonowy w Jeleniej Górze i Sąd Okręgowy w Jeleniej Górze co do istnienia i wymagalności należności wekslowych. W ten sposób oskarżeni doprowadzili te sądy do niekorzystnego rozporządzenia mieniem w łącznej kwocie ponad 101 tysięcy złotych na rzecz 12 ustalonych pokrzywdzonych. Prokuratorzy ustalili ponadto, że oskarżeni usiłowali doprowadzić oba jeleniogórskie sądy do niekorzystnego rozporządzenia mieniem w łącznej kwocie ponad 256 tysięcy złotych na szkodę 20 ustalonych pokrzywdzonych. Czynów tych dopuścili się oni od 10 marca 2010 roku do 27 marca 2014 roku w Jeleniej Górze.

Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze oskarżyła Tadeusza A. o usiłowanie oszustwa (art. 13 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 286 par. 1 kodeksu karnego), o oszustwo znacznej wartości (art. 286 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 294 par. 1 kodeksu karnego) oraz o składanie fałszywych zeznań (art. 233 par. 1 kodeksu karnego). Natomiast Robert B. został oskarżony o usiłowanie oszustwa (art. 13 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 286 par. 1 kodeksu karnego), o oszustwo znacznej wartości (art. 286 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 294 par. 1 kodeksu karnego) oraz o fałszowanie dokumentów i posługiwanie się nimi (art. 270 par. 1 kodeksu karnego).

kom/ mkz/

Data publikacji 20.10.2016, 13:22