Polityka i społeczeństwo

PK: zarzuty za kradzież 16 mln zł z bankowych rachunków VIP (komunikat)

27.01.2017, 10:13aktualizacja: 27.01.2017, 10:13

- Prokuratura Krajowa informuje:

Zarzuty za kradzież co najmniej 16 milionów złotych z bankowych rachunków VIP.

Prokuratura Regionalna w Krakowie nadzoruje śledztwo dotyczące działalności zorganizowanej grupy przestępczej. Jej członkowie dokonywali oszustw na szkodę klientów banków posiadających rachunki VIP. Postępowanie to prowadzone jest przez funkcjonariuszy krakowskiego CBŚP.

Pracownik umożliwiał włamania

W toku śledztwa ustalono, że grupa oszustów trudniła się włamaniami na rachunki bankowe typu VIP. Dane klientów VIP członkowie grupy uzyskiwali od jednego z pracowników banku. W ten sposób umożliwiał on sprawcom dokonanie włamania na rachunek bankowy.

Skradzione pieniądze sprawcy przelewali na swoje rachunki bankowe, z których wypłacali gotówkę. W ten sposób sprawcy wyłudzili co najmniej kilkanaście milionów złotych.

Podejrzanych jest 16 osób

W toku śledztwa do chwili obecnej funkcjonariusze krakowskiego CBŚP zatrzymali 16 osób, w tym szefa grupy oraz pracownika jednego z banków.

Prokurator z Prokuratury Regionalnej w Krakowie przedstawił zatrzymanym zarzuty związane z kierowaniem i udziałem w zorganizowanej grupie przestępczej oraz licznych oszustw.

Wobec 5 podejrzanych Sąd – na wniosek prokuratora - zastosował tymczasowe aresztowanie. W stosunku do pozostałych członków grupy zastosowano wolnościowe środki zapobiegawcze - poręczenia majątkowe na łączną kwotę ponad 800 tysięcy złotych.

Odzyskano 16 milionów złotych

Na skutek pracy prokuratorów i funkcjonariuszy CBŚP odzyskano dotychczas 16 milionów złotych. Zabezpieczono również ekskluzywne zegarki i samochody o łącznej wartości 150 tysięcy złotych.

Sprawa ma charakter rozwojowy. Prokuratura i Policja nie wykluczają dalszych zatrzymań.

kom/ mkz/

Data publikacji 27.01.2017, 10:13