Polityka i społeczeństwo

Prawo.pl: komornik ma już prawo wpisać „alimenciarza” do Krajowego Rejestru Zadłużonych

24.08.2022, 15:01aktualizacja: 24.08.2022, 15:04

Komornicy sądowi mogą już od 1 czerwca br. dokonywać wpisów w Krajowym Rejestrze Zadłużonych na temat m.in. dłużników alimentacyjnych - podaje Prawo.pl. Wcześniej w systemie KRZ nie było profili przeznaczonych dla komorników sądowych.

„W ostatnich tygodniach połączenie zostało zautomatyzowane. Komornicy sądowi mogą dokonywać wpisów do KRZ” - mówi, cytowany przez Prawo.pl, Przemysław Małecki, zastępca rzecznika prasowego Krajowej Rady Komorniczej.

Jak informuje serwis, w najbliższym czasie mają być przeprowadzone specjalne szkolenia dla komorników przygotowujące ich do obsługi systemu, które zostały opracowane we współpracy z Ministerstwem Sprawiedliwości.

Zgodnie z ustawą o Krajowym Rejestrze Zadłużonych komornik zamieszcza w nim informacje o osobach, wobec których toczy się egzekucja świadczeń alimentacyjnych, w tym dane osobowe dłużnika, sygnaturę sprawy, rodzaj wierzytelności, datę ukończenia postępowania egzekucyjnego, datę spłaty całości wierzytelności w przypadku ich zgłoszenia przez organ, który wypłacił świadczenia przyznawane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów. Informuje też niezwłocznie o umorzeniu prowadzonego przez siebie postępowania egzekucyjnego.

Krajowy Rejestr Zadłużonych został uruchomiony 1 grudnia 2021 r., jednak - według Prawo.pl - prawnicy sygnalizowali, że zamiast usprawnić przyblokował np. upadłości.

„Od wielu miesięcy są duże problemy z działaniem KRZ. Na przykład wczoraj przez kilka godzin próbowaliśmy złożyć wniosek o zatwierdzenie układu i w tym przypadku nie udało się go podpisać ani profilem zaufanym, ani podpisem kwalifikowanym, a Krajowy Rejestr Zadłużonych sygnalizował błędy w działaniu modułu podpisywania wniosków. Konsultowałem to z doradcami restrukturyzacyjnymi w całej Polsce i potwierdzili, że mają od kilku dni podobne problemy. Okazało się nawet, że część użytkowników utraciła dostęp do akt lub do części akt. Takie problemy mieli i dłużnicy i ich pełnomocnicy” - mówi serwisowi Radomir Szaraniec (Insolventio Szaraniec Sobota S.A.) i dodaje, że zasadnicze problemy wynikają z samej konstrukcji systemu.

Ministerstwo Sprawiedliwości, w odpowiedzi przesłanej Prawo.pl podkreśla, że system Krajowego Rejestru Zadłużonych jest w fazie ciągłego rozwoju i doskonalenia. Wyjaśnia też, że celem jest nie tylko dostarczanie nowych funkcjonalności, ale „prowadzone są działania w celu poprawy ergonomii pracy użytkowników”.

Pełny tekst artykułu: https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/komornicy-z-dostepem-do-rejestru-zadluzonych,514646.html

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 24.08.2022, 15:01