Polityka i społeczeństwo

Prezydent Ghany w PE: nie chcemy jałmużny

16.12.2021, 10:00aktualizacja: 16.12.2021, 10:00

Fot.PE
Europosłowie wysłuchali we wtorek wystąpienia prezydenta Ghany Nany Dankwy Akufo-Addo. Wezwał on UE do bardziej zrównoważonych stosunków handlowych, które umożliwiłyby krajom afrykańskim budowanie ich gospodarek i wyjście poza pomoc rozwojową.

Prezydent Ghany wyraził nadzieję, że UE i Unia Afrykańska będą mogły pracować nad wspólną strategią i zdefiniować nowe partnerstwo. Kraje afrykańskie nie powinny być tylko odbiorcą pomocy z Europy, ale powinny zasiadać obok siebie przy stole decyzyjnym jak równy z równym - argumentował.

Podkreślił, że inwestowanie w Afryce i pomoc w rozwoju jej gospodarki przyniesie ogromne możliwości eksportowe dla europejskich firm. „Musimy polegać na sobie i pozbyć się wizerunku żebraków żyjących z dobroczynności, pomocy i jałmużny oraz lepiej i bardziej inteligentnie wykorzystywać nasze obfite zasoby narodowe, aby wydobyć się z ubóstwa i osiągnąć dobrobyt” – powiedział Akufo-Addo.

Mówiąc o pandemii COVID-19, prezydent zauważył, że Afryka stała się polem „okrutnej polityki szczepionkowej”. Podkreślając, że Afryka jest wdzięczna za darowizny szczepionek za pośrednictwem systemów takich jak Covax, ubolewał nad „polityką nacjonalizmu szczepionkowego”, która może ograniczyć dostęp i potencjalnie zniweczyć wysiłki mające na celu powstrzymanie pandemii.

Odnosząc się do problemu migracji, prezydent Akufo-Addo powiedział, że zamiast inwestować pieniądze w zapobieganie napływowi migrantów z Afryki do Europy, lepiej byłoby wydać fundusze na wspieranie gospodarki afrykańskiej i zachęcanie ludzi do pozostania w domu poprzez oferowanie im możliwości ekonomicznych.

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

Data publikacji 16.12.2021, 10:00
Źródło informacji EuroPAP News