Polityka i społeczeństwo

Prof. Kazimierz Korzan nie żyje

13.08.2015, 11:39aktualizacja: 13.08.2015, 11:39

10 sierpnia odszedł prof. Kazimierz Korzan. Był znamienitym i niedoścignionym uczonym, sędzią wszystkich instancji sądowych, nie wyłączając Sądu Najwyższego. Zapamiętany zostanie jako nestor polskich procesualistów cywilnych, ze wszech miar oddany w swojej twórczej pracy idei sprawiedliwości. Mentor i opiekun wielu pokoleń młodzieży akademickiej i kadry naukowej zmarł w Katowicach, w wieku 90 lat.

Profesor doktor habilitowany Kazimierz Korzan był profesorem zwyczajnym tytularnym. Po ukończeniu Wydziału Prawa na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim (gdzie studiował także ekonomię i filozofię praktyczną) pracę doktorską obronił na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Był wieloletnim Kierownikiem Katedry Postępowania Cywilnego Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego. Ceniony jako jeden z nielicznych naukowców, którzy poznali praktykę gospodarczą - przez ponad 15 lat był członkiem Rady Państwowego Arbitrażu Gospodarczego. Od 1987 roku do 1989 r. brał udział w pracach czterech komisji przy Ministerstwie Sprawiedliwości, które zajmowały się nowelizacją Kodeksu postępowania cywilnego i aktów pokrewnych. Uczestniczył też w posiedzeniach komisji przygotowującej zmiany w Kodeksie karnym wykonawczym, w części dotyczącej egzekucji należności sądowych.

Prof. Kazimierz Korzan był członkiem kilku towarzystw naukowych polskich i zagranicznych, w tym krakowskiego oddziału Polskiej Akademii Nauk i Wydziału Nauk Prawnych Towarzystwa Naukowego Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielił się również na forum International Association East-West, którego misją było wspieranie kontaktów gospodarczych, naukowych i kulturalnych.

W dorobku naukowym profesora Korzana jest ponad 400 publikacji, w tym ponad 20 książkowych. W 1996 r. otrzymał od Ministra Edukacji Narodowej nagrodę indywidualną I stopnia za wybitne osiągnięcia naukowe i dydaktyczne w dziedzinie procedury cywilnej. Przyznano mu również kilka nagród II i III stopnia, a za podręcznik "Postępowanie zabezpieczające i egzekucyjne" otrzymał wyróżnienie wydawnictwa PWN. Laureat nagrody zespołowej rektora Uniwersytetu Warszawskiego za książkę pt. "System prawa procesowego cywilnego". Wśród znanych i cenionych publikacji są ponadto: "Orzeczenia konstytutywne w postępowaniu cywilnym", "Arbitraż i postępowanie arbitrażowe", "Postępowanie nieprocesowe".

Data publikacji 13.08.2015, 11:39
Źródło informacji Verbum PR