Polityka i społeczeństwo

Przywództwo polityczne i edukacja polityczna w Polsce - czy istnieje?

18.04.2023, 15:06aktualizacja: 18.04.2023, 15:13

Fundacja Szkoła Liderów (1)
W Polsce istnieje ogromna potrzeba prowadzenia efektywnej i otwartej edukacji politycznej, która przygotowuje obywateli do odpowiedzialnego podejmowania decyzji oraz sprawowania przywództwa na różnych szczeblach. Obecnie trwa rekrutacja do 31. Szkoły Liderek i Liderów Politycznych, której celem jest kształtowanie procesów politycznych, przygotowywanie do podejmowania działań, współrządzenia oraz brania na siebie odpowiedzialności za państwo oraz wspólnotę. Szkoła Liderów angażuje do programu ludzi z różnych partii, z różnymi wartościami i doświadczeniami, zapewniając tym samym różnorodność wśród uczestników i ciekawą wymianę doświadczeń.

W Polsce brakuje systemowej edukacji politycznej, która przygotowałaby obywateli do pełnienia roli przywódców na różnych szczeblach. Szkoła Liderów, istniejąca od blisko 30 lat, odpowiada na to wyzwanie poprzez realizację programu Szkoły Liderek i Liderów Politycznych. W ramach programu uczestnicy zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu budowania relacji, ekspertyzy, wiarygodności oraz przywództwa. W Sejmie i Senacie RP zasiada obecnie 31 parlamentarzystek i parlamentarzystów, którzy ukończyli program. W samorządach władzę sprawuje ponad 150 absolwentek i absolwentów, a ponad 1000 absolwentów Szkoły Liderów angażuje się obecnie w różnego rodzaju instytucjach publicznych i prywatnych, co dowodzi skuteczności programu.

Jak mówi szefowa programu Magdalena Tchórznicka:

„Edukacja polityczna w ramach Szkoły Liderów to proces, który pomaga uczestniczkom i uczestnikom skutecznie zdobyć władzę oraz rozszerzyć wpływ, zarówno formalny, jak i osobisty, oparty na budowaniu relacji, ekspertyzy, wiarygodności. Jednocześnie pokazuje, jak budować wiarygodność i samoświadomość liderską, jak przekonywać innych do swojej wizji, jak wprowadzać zmiany i jak angażować innych do swoich pomysłów”. Szkoła Liderów realizuje cel kształtowania odpowiedzialnego przywództwa. Wypełnia lukę, zapraszając do programu ludzi z różnych środowisk, którzy mają ochotę na naukę i rozwijanie swoich umiejętności liderskich. Uczestnictwo w programie Szkoły Liderek i Liderów Politycznych to szansa na zdobycie wiedzy i umiejętności, które przydadzą się nie tylko w polityce, ale również w życiu prywatnym i zawodowym.

Jeśli znasz kogoś, kto mógłby skorzystać z programu lub sam/a interesujesz się przywództwem politycznym, możesz zapoznać się z kryteriami rekrutacji i składania aplikacji na stronie internetowej: https://www.szkola-liderow.pl/rekrutacja-do-31-szkoly-liderow-politycznych.

Nabór uczestniczek i uczestników trwa do 27 kwietnia 2023 roku.

31. Szkoła Liderek i Liderów Politycznych odbywa się dzięki wsparciu partnerów: Fundacja Konrada Adenauera, European Climate Foundation, Orange Polska, McDonald’s, Samsung, Fundacja Magovox.

KONTAKT:

Szczegółowych informacji na temat rekrutacji udzielają:

Adam August Michalik

koordynator Szkoły Liderów Politycznych