Polityka i społeczeństwo

Sesja online Programu Interreg Europa Środkowa 2021-2027

27.09.2022, 13:00aktualizacja: 03.10.2022, 15:20

European Communities, 2006
Podczas Europejskiego Tygodnia Regionów i Miast, 13 października br. w godzinach 12:00-12:30, odbędzie się sesja online pod nazwą „Budowanie lepszej Europy Środkowej – Wpływ współpracy transnarodowej Interreg dziś i jutro”.

W nadchodzącej sesji udział weźmie kierownik Wspólnego Sekretariatu programu Luca Ferrarese. Ma przypomnieć istotne osiągnięcia współpracy transnarodowej w Europie Środkowej oraz opowiedzieć o nowym programie współpracy. W nadchodzących latach Interreg CENTRAL EUROPE ma wspierać regiony i miasta w coraz większej integracji oraz w poszukiwaniu wspólnych odpowiedzi na zmiany klimatyczne, luki innowacyjne i inne wyzwania.

Od 1997 roku Interreg finansuje współpracę ponadnarodową w Europie Środkowej w celu sprostania wspólnym wyzwaniom i znalezienia wspólnych rozwiązań (początkowo poprzez program CADSES, a następnie Interreg CENTRAL EUROPE). W ciągu ostatnich 25 lat finansowanie przyczyniło się do realizacji wielu projektów współpracy ponad granicami, które pomogły regionom i miastom zmienić się i lepiej funkcjonować. Partnerzy transnarodowych projektów przeprowadzili konkretne działania pilotażowe i inwestycje. Dzięki tym działaniom przyczynili się do zmniejszenia regionalnych różnic gospodarczych.

Program Interreg Europa Środkowa 2021-2027

Strona programu

Strona o programie w języku polskim

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP