Polityka i społeczeństwo

Skrócona wersja testu GRE już od września tego roku

31.05.2023, 11:03aktualizacja: 31.05.2023, 11:07

PR Newswire/ETS
Zajmując o połowę mniej czasu, test GRE pozostaje najczęściej stosowaną miarą gotowości do podjęcia studiów.

PRINCETON, stan New Jersey, 31 maja 2023 r. /PRNewswire/ -- Firma ETS ogłosiła dziś, że od września bieżącego roku test ogólny GRE będzie trwał mniej niż dwie godziny, czyli mniej więcej o połowę krócej niż dotychczas. Dzięki temu stanie się on najkrótszym i najbardziej wydajnym testem wśród najlepszych ogólnych testów wstępnych na studia zawodowe, biznesowe i prawnicze. Test GRE w skróconej wersji będzie nadal zapewniać zarówno zdającym, jak i instytucjom tak samo ważne i wiarygodne wyniki, na które zawsze liczyli wybierając narzędzia ETS. Rejestracja na testy w skróconej wersji, które będą obowiązywać od 22 września 2023 roku, jest możliwa już teraz.

Wprowadzone zmiany obejmują:

- Usunięcie eseju analitycznego z części „Pisanie analityczne”;

- Zmniejszenie liczby pytań w częściach „Rozumowanie ilościowe” i „Rozumowanie werbalne”;

- Usunięcie części niepunktowanej.

Oprócz zmian w teście zdający mogą spodziewać się, że otrzymają oficjalne wyniki o wiele szybciej, w ciągu zaledwie 8-10 dni. Zmiany te stanowią pierwszą z kilku zaplanowanych aktualizacji testu ogólnego GRE, z których wszystkie mają na celu zapewnienie zdającym lepszych doświadczeń, skrócenie czasu trwania testu, a tym samym obniżenie poziomu niepokoju i zmęczenia.

„Przedstawione przez nas zmiany wyraźnie dowodzą, że stawianie klientów w centrum wszystkich naszych działań jest dla nas sprawą priorytetową - powiedział dyrektor generalny ETS Amit Sevak. - Kontynuując wprowadzanie innowacji produktowych, jesteśmy zobowiązani do zbilansowania dwóch aspektów - utrzymania rygoru i aktualności, przy jednoczesnej poprawie doświadczenia zdającego”.

Już od września zdający będą mogli uzyskać dostęp do oficjalnych materiałów przygotowujących do testu GRE i testów praktycznych zaprojektowanych z myślą o nowszej, uproszczonej wersji testu. Ponieważ skrócony test zawiera te same typy pytań (z wyjątkiem tego, że usunięto z niego esej analityczny), zdający mogą nadal korzystać z istniejących oficjalnych materiałów przygotowujących do testu GRE.

Test GRE w skróconej wersji pozostaje najbardziej aktualną, wiarygodną i bezpieczną oceną gotowości do podjęcia studiów na świecie. Skale wyników również pozostaną niezmienione, umożliwiając organizatorom studiów łatwe porównywanie wyników między grupami zdających przed i po wrześniu 2023 roku.

Więcej informacji o wprowadzonych zmianach można znaleźć na stronie: www.ets.org/gre/shorter. Aby utworzyć konto, zarejestrować się do udziału w teście, uzyskać dostęp do zasobów przygotowujących do testu i nie tylko, zapraszamy na stronę: www.ets.org/mygre.

Test ogólny GRE

Test ogólny GRE® jest najczęściej stosowanym na świecie testem wstępnym na studia magisterskie i zawodowe, w tym studia biznesowe i prawnicze. W bezpieczny sposób ocenia on rozumowanie werbalne, rozumowanie ilościowe, myślenie krytyczne i umiejętności analitycznego pisania, które są niezbędne do odniesienia sukcesu na większości rodzajów studiów. Wyniki testu GRE są istotną częścią holistycznego procesu rekrutacji ze względu na ich wyjątkową rolę praktyczną, jako jedynej opartej na badaniach, uczciwej i obiektywnej miary umiejętności poznawczych. Od momentu wprowadzenia test GRE otworzył nowe możliwości osobom z mniejszymi zasobami społeczno-ekonomicznymi i edukacyjnymi.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1891130/ETS_Logo_navy_gold_300___Copy_Logo.jpg

Źródło: ETS

Źródło informacji: PR Newswire