Polityka i społeczeństwo

System Informacji Przestrzennych Województwa Wielkopolskiego sfinansowany ze środków unijnych

16.02.2023, 16:00aktualizacja: 16.02.2023, 16:00

Fot. UM Województwa Wielkopolskiego
W poniedziałek zainaugurowano projekt SIPWW, w którym zgromadzono informacje z całego województwa w postaci map oraz zestawów danych. Utworzenie systemu kosztowało 24 mln zł, z czego ponad 20 mln stanowiło dofinansowanie z Regionalnego Programu Operacyjnego 2014-2020.

SIPWW obejmuje m.in. mapy glebowo-rolnicze, informacje o dofinansowaniu z funduszy unijnych, dane o bezrobociu, dane o środowisku i klimacie oraz wiele innych zbiorów pochodzących z zasobów Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego oraz kilku jednostek podległych.

„To ogromny zestaw informacji dotyczących przestrzeni całego województwa, które obrazują co w Wielkopolsce jest zebrane w formie map czy zestawów danych. Dotyczą one tego, co mamy w przestrzeni, pod ziemią i na ziemi” – powiedział marszałek Marek Woźniak.

Jak wskazano w komunikacie urzędu marszałkowskiego, dla wygody użytkowników w systemie prezentowane są także wybrane dane z portali lokalnych, które są istotne przy analizach obszaru, jak ewidencja gruntów i budynków.

„Jest to wiarygodny element informacji o terenie, z którego będą mogli skorzystać nie tylko urzędnicy, czy inwestorzy, ale każdy z mieszkańców Wielkopolski. Oczywiście jest to system otwarty, dlatego będzie na bieżący aktualizowany i stopniowo będzie obrastał nowymi treściami” – zaznaczył, cytowany w komunikacie, Marek Woźniak.

SIPWW umożliwia tworzenie własnych kompozycji mapowych, wykresów i kartogramów w oparciu o zgromadzone dane. W systemie uruchomiono też funkcję e-usługi, za pomocą której mogą być prowadzone konsultacje społeczne. „Każdy użytkownik, oprócz tego, że może złożyć wniosek o konsultację, ma możliwość również złożenia petycji czy wzięcia udziału w dyskusji” – poinformowano w komunikacie.

Stworzenie SIPWW kosztowało 24 mln zł, z czego ponad 20 mln stanowiło dofinansowanie unijne, a 3,8 mln to środki własne Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego. Budowa SIPWW stanowi wypełnienie wymagań Dyrektywy Parlamentu Europejskiego INSPIRE.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 16.02.2023, 16:00