Polityka i społeczeństwo

„Szkoły na nowo”: program Fundacji LOTTO na rzecz renowacji uszkodzonej w powodzi infrastruktury edukacyjnej

23.09.2024, 09:56aktualizacja: 23.09.2024, 10:03

Południowo-zachodnia Polska walczy z powodzią i jej skutkami. W wyniku żywiołu ucierpiało wiele placówek edukacyjnych. Fundacja LOTTO im. Haliny Konopackiej, której fundatorem jest Totalizator Sportowy, uruchomiła program pomocowy „Szkoły na nowo”, którego celem jest niwelowanie skutków klęski żywiołowej w infrastrukturze edukacyjnej.

Program jest skierowany do organów prowadzących publiczne placówki edukacyjno-wychowawcze, takie jak: szkoły, specjalne ośrodki szkolno-wychowawcze, bursy, internaty i świetlice środowiskowe, które znajdują się na terenie objętym stanem klęski żywiołowej. Zniszczenia, jakich w południowo-zachodniej Polsce dokonała powódź, są ogromne i dotyczą niemal całej infrastruktury zalanych obszarów. Fundacja LOTTO im. Haliny Konopackiej, przy wsparciu Fundacji Totalizatora Sportowego, postanowiła zaopiekować się infrastrukturą edukacyjną, która także znacząco ucierpiała. Dlatego uruchomiła program pomocowy „Szkoły na nowo”, aby dzieci i młodzież mogły jak najszybciej wrócić do wyremontowanych, bezpiecznych placówek i w spokoju kontynuować naukę.

Wnioskodawcy mogą ubiegać się o wsparcie w wysokości do 100 000 zł na każdą zniszczoną w trakcie powodzi placówkę edukacyjno-wychowawczą. Wśród działań obejmujących dofinansowanie z programu znajdują się m.in.: prace porządkowe, niwelowanie bezpośrednich skutków zalania, wykonanie ekspertyz budowalnych, prace remontowo-budowlane, wymiana zniszczonego sprzętu i wyposażenia czy porządkowanie oraz rewitalizacja terenu.

Regulamin programu oraz wniosek znajdują się na stronie: www.fundacjalotto.pl/szkoly-na-nowo.

Zakłady Specjalne Totalizatora Sportowego

26 września Totalizator Sportowy rozpocznie sprzedaż Zakładów Specjalnych, z których cały przychód zostanie przekazany na rzecz pomocy dla powodzian. Losowanie Zakładów Specjalnych odbędzie się 5 października 2024 roku. Więcej na www.totalizator.pl/firma/aktualnosci/zaklady-specjalne-totalizatora-sportowego-na-rzecz-pomocy-dla-powodzian,2399.

Dodatkowych informacji udzieli:

Biuro Prasowe Totalizatora Sportowego