Polityka i społeczeństwo

Warmińsko-mazurskie negocjuje unijne wsparcie regionalnych projektów

14.10.2022, 16:26aktualizacja: 14.10.2022, 16:29

PAP/Tomasz Waszczuk
Zarząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego zakończył pierwszą rundę negocjacji z Komisją Europejską dotyczących unijnego dofinansowania regionalnych projektów strategicznych i priorytetowych. Chodzi o blisko 1,8 mld zł z nowego programu regionalnego na lata 2021-2027.

"Wiele udało się uzgodnić, ale są różnice, o które musimy dla regionu powalczyć. Intensywne rozmowy, w merytorycznej i przyjaznej atmosferze, trwały siedem godzin. Większość kwestii uzgodniono pozytywnie, część pod pewnymi warunkami, które przyjmie zarząd województwa" – poinformował marszałek województwa Gustaw Marek Brzezin.

Obok kwestii dofinansowania regionalnych projektów strategicznych i priorytetowych, negocjowano także kształt Funduszy Europejskich dla Warmii i Mazur na lata 2021-2027. Na projekty strategiczne w regionie zaplanowano 480 mln euro. Mają zostać przeznaczone m.in. na Centrum Urazowe przy Szpitalu Wojewódzkim w Olsztynie, Północne Centrum Psychiatrii Dziecięcej w Ameryce, rozwój Ekonomicznej Strefy Awiacji przy lotnisku w Szymanach, modernizację Olsztyńskiego Planetarium, Europejskie Centrum Copernicus we Fromborku, Szlak Kulturowy Kanału Elbląskiego, rozwój Szlaku Kopernikowskiego, parki krajobrazowe, budowę nowego przebiegu ul. Bałtyckiej w Olsztynie, poprawę dostępności komunikacyjnej subregionu EGO czy Port Morski w Elblągu.

"Największe rozbieżności budzi kwestia projektu Port Morski w Elblągu. Tu strony pozostały przy swoich odmiennych stanowiskach. Ustaliliśmy, że potrzeba w tym zakresie rozmów na wyższym szczeblu. W dodatkowym uzgodnieniu pozostają również kwestie inwestycji w obszarach Wielkich Jezior Mazurskich i Kanału Elbląskiego" - relacjonował Brzezin przebieg spotkania z przedstawicielami KE.

Ustalono, że 24 października negocjacje zostaną sfinalizowane.

W całej perspektywie finansowej 2021-2027 Warmia i Mazury może liczyć na 1,789 mld euro z unijnych środków; 72,6 proc. w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego i 27,4 proc. - z Europejskiego Funduszu Społecznego. Z podziału tematycznego wynika, że najwięcej unijnych pieniędzy trafi na cele ochrony klimatu (438 mln euro) i projekty związane z ochroną środowiska (431 mln euro).

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 14.10.2022, 16:26