Polityka i społeczeństwo

Wiosną przybędzie tablic „STOP Zły kierunek”

24.02.2022, 16:18aktualizacja: 24.02.2022, 16:28

GDDKiA - "STOP Zły kierunek'
Pierwszych 10 takich tablic, w ramach pilotażu, ustawiliśmy w ubiegłoroczne wakacje. Spotkały się one z pozytywną reakcją użytkowników dróg. Kolejne tablice pojawią się w miejscach, gdzie mimo stosownego oznakowania i samego układu jezdni wymuszającego prawidłową jazdę, niektórzy kierujący pojazdami łamią przepisy i stwarzają ogromne zagrożenie w ruchu drogowym - dla innych i dla samych siebie.

Charakterystyczne duże żółte tablice z napisem „STOP Zły kierunek” i symbolem dłoni z umieszczonym na niej piktogramem znaku zakaz wjazdu, ustawiliśmy już w siedmiu lokalizacjach przy autostradzie A4 na węzłach Opole Zachód, Rzeszów Północ i Przemyśl oraz przed granicą Polski z Ukrainą w Korczowej. Do tego również na łącznicy węzła Głogów Południe na drodze ekspresowej S3 oraz w dwóch punktach na węźle Świlcza na S19.

Kolejnych 111 tablic ostrzegających przed wjazdem pod prąd, pojawi się w kilkudziesięciu lokalizacjach, zarówno w obrębie węzłów jak i MOP-ów. Tablice ustawimy między innymi na autostradowych węzłach Łódź Górna i Piątek na A1 oraz Stryków i Zgierz na A2. Pozostałe dotyczą węzłów na drogach ekspresowych lub MOP-ów:

S1 - Bielsko-Biała Lipnik, Żywiec Soła i Zwardoń,

S2 - Patriotów w Warszawie,

S3 - Myślibórz, Gryfino, Pyrzyce, Skwierzyna i Gorzów Wielkopolski Południe,

S5 - Czerniejewo,

S6 - Gdynia Chylonia, Gdańsk Osowa i Kowale,

S7 - Barcza, Kielce Południe, Jaworznia, Skarżysko Północ i Powierz oraz na MOP-ach Ostróda, Grabin, Olsztynek, Lutek i Pawliki,

S8 - Sieradz Południe, Jakubów, Tomaszów Mazowiecki Południe, Studzianki, Paszków, Wypędy, Mszczonów Północ, Zambrów Zachód i Kołaki,

S10 - Wałcz Północ, Wałcz Zachód i Witankowo,

S11 - Kórnik Północ, Kurnik Południe, Gądki, Koninko, rondo Strugi i Szczecinek Śródmieście,

S12 - MOP-y Markuszów, Piaski Zachód,

S17 - MOP Niwa Babicka i Sarny,

S19 - Kock Południe i Kock Północ,

S52 - Jasienica, Bielsko-Biała Wapienica, Bielsko-Biała Francuska

S74 - Kielce Zachód.

Montaż tablic powinien rozpocząć się w pierwszej połowie marca. Nie wykluczamy również zamówienia kolejnej partii tablic.

Przypomnijmy, że tablice informacyjne nie są znakiem drogowym, a mają służyć jako wzmocnienie obowiązującej organizacji ruchu. Kwestię znaków drogowych reguluje tzw. „czerwona książka”, czyli rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach.

Kierowco - patrz na znaki, nie łam przepisów

Wjazdy na autostrady i drogi ekspresowe są oznakowane zgodnie z przepisami. Układ łącznic i jezdni wymusza na kierowcach prawidłową jazdę. Niestety czasami słyszymy o przypadkach poruszania się po drogach szybkiego ruchu pod prąd. Zadaniem nowych tablic jest zasygnalizowanie kierowcy, że wjedzie pod prąd na drogę szybkiego ruchu.

Gdy już popełnimy błąd

Należy bezzwłocznie się zatrzymać w bezpiecznym miejscu - najlepiej na pasie awaryjnym i włączyć światła awaryjne. Następnie z zachowaniem szczególnej ostrożności opuścić pojazd i jeśli to możliwe schronić się za barierą ochronną. Kolejną czynnością powinno być powiadomienie służby drogowej lub Policji, które pomogą kierowcy wydostać się z „pułapki”. Pamiętajmy, żeby pod żadnym pozorem nie próbować samodzielnie zawracać! Powoduje to dodatkowe zagrożenie dla nas samych i innych uczestników ruchu. Takie manewry mogą skończyć się tragicznie.

Źródło informacji: GDDKiA

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE