Polityka i społeczeństwo

Wybierz CDUT i wyrusz w podróż ku doskonałości - pięć dyscyplin znalazło się w pierwszym procencie w ogólnoświatowych rankingach ESI

21.07.2023, 09:57aktualizacja: 21.07.2023, 10:01

CHENGDU, Chiny, 21 lipca 2023 r. /PRNewswire/ -- 31 maja 2023 r. zespół badaczy dr Li Chao opublikował w wersji online artykuł zatytułowany „Uncovering the Ediacaran phosphorus cycle (Odkrycia dotyczące obiegu fosforu w okresie ediakarskim)” w prestiżowym międzynarodowym czasopiśmie „Nature”, który w znaczący sposób przyczynił się do poszerzenia wiedzy na temat ewolucji Ziemi pod kątem możliwości jej zamieszkania oraz złożonej ewolucji życia na tej planecie. Zespół badawczy pochodzi z Głównego Państwowego Laboratorium Geologii i Odkrywania Złoży Gazu, Instytutu Geologii Sedymentacyjnej oraz Międzynarodowego Centrum Badań z zakresu Geochemii Sedymentacyjnej i Biogeochemii CDUT.

Założona w 1956 r. Politechnika Chengdu (Chengdu University of Technology, CDUT) znajduje się w centrum Chengdu, w pobliżu Bazy Badawczej Hodowli Pandy Wielkiej w Chengdu. CDUT dysponuje dwoma kluczowymi dla kraju laboratoriami - Głównym Państwowym Laboratorium Zapobiegania Zagrożeniom Geologicznym i Ochrony Środowiska Geologicznego oraz Głównym Państwowym Laboratorium Geologii i Odkrywania Złoży Gazu.

CDUT dysponuje renomowaną kadrą uznanych, elitarnych nauczycieli akademickich oraz wysokiej jakości profesjonalnymi obiektami. Uniwersytet posiada 2893 członków kadry, w tym 465 profesorów (pracowników naukowo-badawczych) oraz 804 adiunktów (młodszych pracowników naukowo-badawczych). CDUT jest uczelnią multidyscyplinarną z osiągnięciami w różnych dyscyplinach z naciskiem na nauki ścisłe i inżynierię. Uczelnia ma szczególne wyniki w dziedzinie geologii, ropy naftowej, zasobów, technologii jądrowej i środowiska, a także w będących jej specjalnością dyscyplinach inżynierii lądowej i wodnej, inżynierii chemicznej, surowców, elektroniki, maszyn, informacji i zarządzania. Uniwersytet rozwija także w sposób skoordynowany dyscypliny zarządzania biznesem, literatury, prawa, języków obcych i wychowania fizycznego. CDUT jest uprawiony do nadawania tytułów zawodowych licencjata i magistra oraz stopnia naukowego doktora. Dotychczas uczelnię ukończyło niemal 300000 wybitnie utalentowanych osób, które znalazły zatrudnienie w różnych częściach świata.

CDUT ma znaczące osiągnięcia w zakresie kierunków międzynarodowych, które obejmują 10 głównych dyscyplin. Spośród nich nauki geologiczne, inżynieria, nauki o środowisku/ekologia i chemia znalazły się w 1% najlepszych dyscyplin w globalnych rankingach ESI.

CDUT aktywnie wspiera edukację i umiędzynarodowienie kształcenia akademickiego, oferując 9 kierunków studiów licencjackich i 29 kierunków studiów magisterskich dla studentów międzynarodowych. Aby przyciągnąć wyjątkowych studentów międzynarodowych, CDUT stworzył trzypoziomowy system stypendialny „uczelnia - miasto - prowincja”. Studenci międzynarodowi mają możliwość ubiegania się o następujące stypendia: Stypendium Prowincji Syczuan, Stypendium „Miast Siostrzanych” Chengdu oraz Stypendium „Pasa i Drogi” Chengdu.

CDUT zaprasza wszystkich uzdolnionych studentów międzynarodowych.

Strona internetowa: http://www.cdut.edu.cn/en
Internetowy system rekrutacji: https://cdut.at0086.cn/student