Premier o inicjatywie Pasa i Szlaku: nowy etap współpracy gospodarczej

15.05.2017, 19:21aktualizacja: 15.05.2017, 19:21

Inicjatywa Pasa i Szlaku otwiera nowy etap współpracy gospodarczej i Polska powinna być obecna przy stole rozmów - oświadczyła premier Beata Szydło.

Według niej, polskie zaangażowanie w chiński projekt może przełożyć się na korzystniejszy bilans w handlu z Chinami.

Po zakończeniu Forum Pasa i Szlaku szefowa polskiego rządu powiedziała, że "dla Polski uczestnictwo w tej inicjatywie ma wymiar wejścia do globalnej polityki gospodarczej".

W spotkaniu w Pekinie wzięło udział 29 przywódców państw z całego świata. Obecni byli także sekretarz generalny ONZ Antonio Guterres i szefowa Międzynarodowego Funduszu Walutowego Chiristine Lagarde. Pas i Szlak to chińska koncepcja, której celem jest rozwój połączeń infrastrukturalnych pomiędzy państwami. Nawiązuje ona do historycznego Jedwabnego Szlaku łączącego Azję z Europą.

W ocenie Szydło, koncepcja Pasa i Szlaku "jest inicjatywą, która będzie w najbliższych dekadach zapewne dyktowała warunki rozwoju gospodarczego w regionie". "Będzie też przekładała się na to, co dzieje się w państwach, które będą chciały uczestniczyć w tych projektach" - oznajmiła premier w poniedziałek na konferencji prasowej w stolicy Chin.

Według niej "rozpoczyna się nowy etap współpracy gospodarczej". "I Polska jako duży kraj powinna być obecna przy tym stole rozmów" - mówiła.

Szydło zaznaczyła, że Polska ma ambicję być "hubem transportowym pomiędzy Azją a Europą". Jej zdaniem taką rolę może spełniać m.in. Centralny Port Komunikacyjny (CPK), który - jak mówiła szefowa rządu - jest projektem priorytetowym. Dodała, że plan dotyczący tej inwestycji wkrótce przedstawi niedawno powołany pełnomocnik rządu ds. CPK Mikołaj Wild.

Z Pekinu Magdalena Cedro (PAP)

mce/ kot/ mal/ mag/

Data publikacji 15.05.2017, 19:21