Prezes PKP PLK: 85 proc. inwestycji już powstało lub jest na ukończeniu

06.07.2020, 11:15aktualizacja: 06.07.2020, 11:15

85 proc. inwestycji powstających w ramach Krajowego Programu Kolejowego zostało już ukończonych lub znajduje się na zaawansowanym etapie realizacji - poinformował PAP prezes PKP Polskich Linii Kolejowych Ireneusz Merchel.

"85 proc. Krajowego Programu Kolejowego (KPK) to projekty zakończone i na zaawansowanym etapie realizacji. Proces inwestycyjny na projektach PKP PLK jest kontynuowany i nie uległ zahamowaniu. Nie zwalniamy tempa i kontynuujemy realizację Krajowego Programu Kolejowego" - powiedział PAP Merchel.

Dodał, że na budowach realizowane są obecnie roboty o łącznej wartości prawie 50 mld zł, a wartość zakończonych projektów sięga 14 mld zł. "Możemy więc powiedzieć, że 85 proc. KPK to projekty zakończone i na zaawansowanym etapie realizacji" - dodał.

Prezes podkreślił, że zachowanie ciągłości realizacji inwestycji, ogłaszanie nowych przetargów i podpisywanie umów jest niezbędne dla utrzymania stabilności na rynku budowlanego. "Wypracowaliśmy z wykonawcami szereg rozwiązań usprawniających i ułatwiających współpracę oraz dodatkowych udogodnień, w tym związanych z regulowaniem płatność" - zaznaczył.

Szef PKP PLK przypomniał, że pod koniec czerwca spółka podpisała największy w historii kontrakt, wart 3,3 mld zł netto, na modernizację trasy Rail Baltica na odcinku Czyżew - Białystok.

"Inne duże projekty, które są w realizacji to: poprawa dostępu kolejowego do portu morskiego w Gdyni za 1,5 mld zł. Na Śląsku na trasie Katowice - Zebrzydowice zmienia się odcinek Most Wisła - Czechowice-Dziedzice za 1,4 mld zł. W realizacji jest też budowa tuneli kolejowych w Łodzi za 1,3 mld zł. Ważny projekt to +Prace na liniach ze Śląska do trójmiejskich portów, na odcinku Kalina - Rusiec Łódzki za 1,2 mld zł+" - wymienił szef PKP PLK. (PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

pif/ pad/