Rowery publiczne Nextbike w kolejnym polskim mieście. Startuje system w Opolu!

13.03.2015, 13:29aktualizacja: 13.03.2015, 13:29

Opole Bike
Dziś o godz. 13.00 w Opolu wystartował nowoczesny, bezobsługowy system wypożyczalni rowerów, składający się z 15 stacji i 150 jednośladów. Został uruchomiony zaledwie jeden dzień po podpisaniu umowy przez Nextbike Polska, zwycięzcę przetargu na zorganizowanie, zarządzanie i utrzymanie opolskiego systemu rowerów publicznych. W tym roku na użytkowników czekają liczne nowości: powiększona sieć, nowa infrastruktura oraz dedykowany serwis internetowy.

Będzie to już czwarty sezon funkcjonowania systemu Opole Bike. Podobnie, jak w latach 2012 - 2014, obsługiwać go będzie Nextbike, największy w Polsce dostawca i operator tego typu inwestycji. W ubiegłym roku w całym kraju funkcjonowało ok. 4 500 rowerów Nextbike, w 11 wypożyczalniach rowerowych w 10 miastach, w tym m.in. w Warszawie, we Wrocławiu, w Poznaniu, Krakowie, Lublinie czy Białymstoku. W Opolu, wart ok. 1,4 mln zł przetarg na zorganizowanie i zarządzanie systemem w latach 2015 - 2018, Nextbike wygrał na początku br. Oprócz ceny, decydującym parametrem była deklarowana szybkość uruchomienia systemu, który miał ruszyć i ruszył w jeden dzień po podpisaniu umowy. Pozostałe firmy potrzebowały na to niemal miesiąca.

"Opolanie zawsze chętnie korzystali z publicznych jednośladów, dlatego cieszymy się, że ponownie możemy obsługiwać tutejszy system. Z satysfakcją obserwujemy, że rowery miejskie stają się coraz popularniejszym środkiem transportu w kolejnych polskich miastach" - mówi Tomasz Wojtkiewicz, prezes Nextbike Polska.

Użytkownicy skorzystają ze 150 rowerów oraz 15 stacji. Operator informuje, że prowadzi rozmowy, które wkrótce pozwolą na rozbudowę systemu - tym razem na zasadach stacji sponsorskiej. Do dyspozycji rowerzystów zostaje oddana nowa infrastruktura oraz serwis internetowy pod adresem: www.opolebike.pl.

System Opole Bike uruchomiony został w czerwcu 2012 roku. W ciągu trzech sezonów zarejestrowały się w nim 11 342 osoby, które dokonały łącznie 164 881 wypożyczeń. Tylko w zeszłym roku opolanie skorzystali z rowerów 58 676 razy, a liczba użytkowników powiększyła się o ponad 2,6 tysiąca.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 13.03.2015, 13:29