Totalizator Sportowy: w czerwcu ok. 50 pierwszych salonów gier na automatach

28.05.2018, 17:35aktualizacja: 28.05.2018, 17:35

Minimum ok. 1220 maszyn do gier ma pojawić się czerwcu br. w pierwszych 50 salonach gier na automatach w ramach pilotażowego programu - zapowiedział prezes Totalizatora Sportowego Olgierd Cieślik.

"Start tego projektu pilotażowego zaplanowaliśmy na drugi kwartał br. - prawdopodobnie drugą połowę czerwca, koniec czerwca. W pilotażu zakładamy minimum 1221 urządzeń. Liczba salonów - około 50" - powiedział w poniedziałek na konferencji prasowej Cieślik.

Dodał, że pilotaż będzie trwał do końca tego roku i przez ten czas, spółka będzie nadzorować sposób jego realizacji. "Być może już w jego trakcie zwiększymy liczbę otwieranych salonów, jak i dostarczanych maszyn. Ale na to odpowie nam rynek" - powiedział.

Prezes zapowiedział, że 50 salonów powstanie w całym kraju. Lokale w większości przypadków będą wynajmowane przez TS, który będzie miał tam swoich pracowników. Prezes przekazał, że kilkanaście lokali jest już gotowych, prace przygotowawcze cały czas trwają.

Jak mówił, model tych salonów i sposób ich przygotowania, przede wszystkim wielkość będzie zróżnicowany: od minimalnych trzech sztuk automatów do gier, na które pozwala ustawa, do maksymalnych 50 sztuk.

Wyjaśnił, że w ramach pilotażu będą badane: różnorodność rozwiązań, oczekiwania rynku i tego, czego chce klient zainteresowany grą na automatach.

Jak mówił, w perspektywie 2019 r. jest plan na dostarczenie i podłączenie ok. 4-5 tys. urządzeń, "co spowoduje konieczność rozbudowy sieci do 250 salonów".

"Średni koszt przygotowania i otwarcia jednego salonu to około 1 mln 120 tys. zł - powiedział prezes.

"Zakładamy, że każdy salon powinien się zwracać, zacząć zarabiać po 12 miesiącach" - dodał. (PAP)

aop/ amac/

Data publikacji 28.05.2018, 17:35