W ubiegłym roku wzrost przewozów towarów i pasażerów na kolei

27.01.2018, 12:19aktualizacja: 27.01.2018, 12:19

Przewozy towarów w ubiegłym roku w porównaniu do roku 2016 wzrosły na kolei o 7,6 proc. a przewozy pasażerów w tym samym czasie wzrosły o 3,2 proc. - poinformował Główny Urząd Statystyczny.

Według GUS w ubiegłym roku przewieziono koleją 239,4 mln ton towarów, podczas gdy rok wcześniej było to 222,5 mln ton. Urząd poinformował też, że z usług przewoźników kolejowych skorzystało w 2017 roku 301,4 mln pasażerów. W roku 2016 było ich 292 mln.

Jak poinformowały w przesłanym PAP komunikacie PKP Polskie Linie Kolejowe, coraz lepszy standard obsługi pasażerów na stacjach, krótsze podróże i nowy tabor zachęcają do korzystania z kolei.

"W aglomeracjach pociąg staje się najlepszym środkiem transportu. Również przewoźnicy towarowi wykorzystują możliwości kolei, a realizowane obecnie inwestycje stopniowo będą zwiększały możliwości przewozu towarów m.in. do portów" - napisano w komunikacie. (PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

edytor: Jacek Ensztein