Warmińsko-Mazurska SSE: inwestycje firm mają wynieść 1,67 mld zł

06.10.2017, 13:10aktualizacja: 06.10.2017, 13:10

1,67 mld zł mają wynieść nakłady inwestycyjne firm, które uzyskały w tym roku zezwolenia na rozpoczęcie działalności w Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej; zatrudnienie w powstających zakładach ma znaleźć 1,4 tys. osób - podała WMSSE.

Warmińsko-Mazurska Specjalna Strefa Ekonomiczna podsumowała trzy kwartały tego roku. Prezes strefy Grzegorz Smoliński ocenił w piątek PAP, że tegoroczne wyniki są rekordowe.

Dodał, że warte odnotowania jest to, iż większość inwestorów w WMSSE to firmy z polskim kapitałem. Na 31 przedsiębiorstw - 24 ma kapitał polski, a siedem zagraniczny: w tym angielski - dwie firmy, austriacki - dwie, niemiecki – dwie firmy i francuski – jedna. Spośród nowych inwestorów - 14 stanowią duże przedsiębiorstwa, a 17 to małe i średnie firmy.

Największym zakładem produkcyjnym, który powstaje w Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej jest zakład przetwórstwa drewna w Biskupcu. Buduje go koncern austriacki Egger. Fabryka płyt wiórowych i melaminowanych powstaje na 84 ha. Nakłady inwestycyjne mają wynieść co najmniej 789 mln zł, a zatrudnienie znajdzie minimum 300 pracowników.

Co najmniej 50 mln zł ma zainwestować DFM w Dobrym Mieście. Uruchomiona zostanie tam produkcja drewnianych elementów stelaży mebli. Zatrudnienie zwiększy się o 15 osób. Powstanie nowoczesny tartak, który będzie zabezpieczał dostawy elementów konstrukcyjnych na potrzeby własnej produkcji oraz dla podmiotów zewnętrznych.

Firma Wójcik w Elblągu za 50 mln zł zbuduje hale produkcyjne oraz magazyny. W WMSSE inwestować chcą także zakłady przetwórstwa mięsnego. Lech Drób w Zalewie za 21 mln zł wybuduje halę produkcyjną do rozbioru drobiu, chłodzenia i mrożenia wyrobów gotowych. (PAP)

ali/ amac/

Data publikacji 06.10.2017, 13:10