Wicepremier Jarosław Gowin udaje się z wizytą do Chin

09.10.2016, 20:19aktualizacja: 09.10.2016, 20:19

Wicepremier, minister nauki i szkolnictwa wyższego Jarosław Gowin udaje się w niedzielę z wizytą do Chin. Podczas kilkudniowej misji spotka się m.in. z wicepremier ChRL Liu Yandong i ministrem nauki i technologii Wan Gangiem.

Celem wizyty jest rozwój polsko-chińskich kontaktów gospodarczych, naukowych i w dziedzinie technologii kosmicznych.

Ważnym elementem wizyty będzie także wzmacnianie współpracy między polskimi i chińskimi uczelniami wyższymi. W Pekinie wicepremier weźmie udział m.in. w spotkaniu ministrów edukacji i szkolnictwa wyższego UE-Chiny. Odwiedzi również Uniwersytet Tsinghua - jedną z najlepszych chińskich uczelni - gdzie spotka się z jej władzami. Jednym z absolwentów uniwersytetu jest obecny przewodniczący Chińskiej Republiki Ludowej Xi Jinping.

Gowin w stolicy Chin odwiedzi również Chińską Akademię Technologii Kosmicznych (CAST) i spotka się z władzami tego ośrodka.

CAST w 1970 r. umieściła w przestrzeni okołoziemskiej pierwszego sztucznego satelitę chińskiej produkcji Dong Fang Hong.

Wicepremier w Chinach odwiedzi również miasto Chengdu, stolicę prowincji Syczuan. Spotka się z władzami tego regionu i odwiedzi Uniwersytet Syczuański, gdzie planowane jest spotkanie ze studentami, władzami uczelni i otwarcie Centrum Studiów nad Polską.(PAP)

luo/ ral/ ala/

Data publikacji 09.10.2016, 20:19