Zdrowie i styl życia

3M™ i Eko wprowadzają na rynek europejski nowy stetoskop cyfrowy Littmann® CORE

10.06.2021, 10:53aktualizacja: 10.06.2021, 11:09

3M Littmann
Łączymy naukę, technologię i kompleksowe rozwiązania oferując nowe możliwości w opiece nad pacjentami.

WARSZAWA, Polska, 10 czerwca 2021 /PRNewswire/ - Rozwojowi opieki zdrowotnej towarzyszy wprowadzanie nowoczesnych technologii diagnozy i osłuchiwania pacjentów. Aby zaspokoić rosnące wymagania branży, 3M™ Littmann® i Eko nawiązały współpracę, która pozwoliła na połączenie technologii stetoskopów 3M Littmann z zaawansowanymi innowacjami cyfrowymi Eko. Stetoskop cyfrowy 3M™ Littmann® CORE, który w ciągu ostatnich sześciu miesięcy zyskał popularność wśród lekarzy w Stanach Zjednoczonych, [1], zostanie wprowadzony obecnie też na rynek polski.

Nowy stetoskop cyfrowy 3M Littmann CORE oferuje lekarzom dostęp do analogowego i cyfrowego trybu odsłuchu, a ponadto może łączyć się z aplikacją Eko przez Bluetooth. Stetoskop cyfrowy 3M Littmann CORE posiada też dodatkowe korzyści, takie jak:

· możliwość przełączania między wzmocnionymi i analogowymi trybami odsłuchu,

· 40-krotne wzmocnienie dźwięku [2] przy częstotliwości szczytowej w porównaniu z trybem analogowym,

· 7 poziomów wzmocnienia dźwięku,

· aktywna redukcja szumów,

· możliwość połączenia z oprogramowaniem Eko na smartfonie umożliwia bezprzewodową wizualizację i wychwycenie dźwięku w czasie rzeczywistym.

„Stetoskopy 3M Littmann oferują innowacyjne rozwiązania w dziedzinie osłuchiwania, a dziś wprowadzamy do Europy nasz najbardziej zaawansowany jak dotąd model - mówi Kristi Barnett, starszy dyrektor w 3M Dział Medyczny. - Nowy stetoskop cyfrowy 3M Littmann CORE łączy w sobie doskonałą akustykę stetoskopu kardiologicznego Littmann IV z cyfrową technologią i oprogramowaniem Eko, aby wspomóc i udoskonalić diagnozę odsłuchu”.

Współpraca 3M Littmann i Eko to połącznie dwóch innowacyjnych firm, które dostarczają kompleksowe rozwiązania w zakresie opieki zdrowotnej, w celu zwiększenia skuteczności terapii.

„Osłuchiwanie jest dla lekarzy fundamentem skutecznej diagnozy. Pewność oceny dźwięków serca i płuc pomaga w zapewnieniu najlepszej opieki kardiologicznej i pulmonologicznej - mówi Connor Landgraf, współzałożyciel i dyrektor generalny Eko. - Partnerska współpraca z 3M Littmann pozwala nam wykorzystać możliwości naszej technologii cyfrowej i sztucznej inteligencji w stetoskopie, któremu ufają miliony lekarzy na całym świecie, co może mieć istotny, pozytywny wpływ na wyniki leczenia i jakość opieki w Europie. Połączenie stetoskopu cyfrowego 3M Littmann CORE z platformą oprogramowania Eko sprawia, że diagnoza chorób układu krążenia i układu oddechowego osiąga zupełnie nowy poziom”.

Rozwiązanie to oferuje pracownikom ochrony zdrowia przebywającym poza placówkami opieki specjalistycznej, leczącym pacjentów w ich domach lub przychodniach, dostęp do nowoczesnej diagnostyki klinicznej. Możliwa jest też bezpośrednia łączność z konsultantami z placówek opieki specjalistycznej, co ogranicza potrzebę wizyt dla pacjentów.

W obliczu globalnej pandemii oraz konieczności diagnozowania i monitorowania pacjentów z COVID, to rozwiązanie zabezpiecza też pracowników ochrony zdrowia zapewniając pacjentom najwyższe standardy opieki.

Ta sama funkcja, która umożliwia przesyłanie dźwięków ze stetoskopu cyfrowego Littmann CORE za pośrednictwem aplikacji Eko, również ułatwia komunikację z wybranymi modelami aparatów słuchowych, zapewniając tym samym długo oczekiwane rozwiązanie dla pracowników służby zdrowia z upośledzeniem słuchu.

Więcej informacji na temat stetoskopu cyfrowego 3M Littmann CORE oraz jego dostępności zakupu można znaleźć na stronie www.littmann.pl/CORE, a na temat oprogramowania Eko na stronie https://www.ekohealth.com/platform.

[1] Średnia ocena produktu 4,6 na 5 gwiazdek w serwisie Amazon w Stanach Zjednoczonych, stan na 10 marca 2021 r.

[2] Nawet 40-krotne wzmocnienie na podstawie porównania osłuchiwania analogowego i wspomaganego elektronicznie ze wzmocnieniem przy maksymalnej głośności na częstotliwości szczytowej (125 Hz).

O firmie 3M

W 3M współpracujemy z partnerami na całym świecie, aby na co dzień stosować naukę w praktyce poprawiając jakość życia. Dowiedz się więcej na temat rozwiązań 3M na www.3M.com lub na Twitterze: @3M lub @3MNews

O firmie Eko

Eko zajmuje się cyfrowymi rozwiązaniami związanymi z ochroną układu krążeniowo-oddechowego, opracowuje metody wykrywania i monitorowania chorób łącząc zaawansowane technologie, oprogramowanie dla pacjentów i służby zdrowia oraz analizę danych opartą na sztucznej inteligencji. Z platformy zatwierdzonej przez Agencję Żywności i Leków Stanów Zjednoczonych, korzystają dziesiątki tysięcy lekarzy, mających pod opieką miliony pacjentów na świecie osobiście, jak też za pośrednictwem telemedycyny. Firma ma siedzibę w Oakland w Kalifornii, a w jej rozwój zainwestowały takie podmioty, jak między innymi Highland Capital Partners, Questa Capital, Artis Ventures, NTTVC, DigiTx Partners, Mayo Clinic czy Sutter Health. Dowiedz się więcej na www.ekohealth.com.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1520366/3M_Littmann_CORE_Digital_Stethoscope_in_Use.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1343410/3M_Logo.jpg

Źródło: 3M