Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Mikroprzedsiębiorcy, mimo kluczowego wkładu w rozwój gospodarki, na co dzień zmagają się z wieloma problemami, zarówno zawodowymi, jak i osobistymi. Wyniki raportu pokazały, że przedsiębiorcy są świadomi swojej ważnej roli - potwierdza to aż 88% badanych. Warto podkreślić, że tę opinię podziela aż 80% pracowników etatowych, którzy uważają, że małe i średnie firmy napędzają gospodarkę. Mogłoby się wydawać, że tak świadoma własnej wartości i doceniana grupa w Polsce ma się świetnie. Nic bardziej mylnego. Przedsiębiorcy w Polsce czują się niedoceniani i przeciążeni. Co więcej - przeważająca większość etatowców zgadza się z ich odczuciami. Jednak aż 84% badanych przedsiębiorców uważa, że w Polsce nie szanuje się osób, które prowadzą własny biznes i z tym poglądem zgadza się 74% etatowców.
„Najbardziej charakterystyczną cechą współczesnych mikroprzedsiębiorców jest wysokie obciążenie pracą oraz brak >>work-life balance<<. To powoduje, że przedsiębiorcy niemal nie odpoczywają - brak im takiej przestrzeni, w której mogliby się zregenerować, naładować baterie i nabrać dystansu” - mówi Magdalena Zajkowska, wiceprezeska Nest Bank. „Dlatego zainicjowaliśmy kampanię społeczną >>Przedsiębiorcy w stanie zagrożenia<<, by pokazać, że zdrowie psychiczne tej grupy jest bardzo ważne - dla nich samych, ich bliskich, ale też dla nas jako społeczeństwa” - dodaje.
Mikroprzedsiębiorcy - zagrożeni i przeciążeni
Wyniki raportu pokazały, że prowadzenia własnej firmy nie da się zamknąć w sztywnych ramach 8 godzin i 96% mikroprzedsiębiorców czuje się przeciążonych pracą, w tym 31% w wysokim stopniu. Objawia się to m.in. brakiem czasu na odpoczynek i regenerację: aż 6 na 10 przedsiębiorców nie idzie na zwolnienie lekarskie w przypadku choroby, 56% nie bierze urlopów dłuższych niż tydzień z obawy o sytuację w pracy, a blisko połowa z nich jest pod telefonem całą dobę.
„Badanie wskazuje, że wśród mikroprzedsiębiorców nie ma czegoś takiego jak >>spokojne prowadzenie firmy<<. W ciągu ostatnich 3 lat niemal wszyscy przedsiębiorcy doświadczyli różnych symptomów, które świadczyły o napięciu, lęku i obniżonym nastroju. Trudne stany psychiczne nie przemijają bez śladu, a tym śladem jest przede wszystkim stale odczuwany lęk. Niestety stanowią one duże obciążenie dla organizmu i jeśli utrzymują się dłuższy czas, to wyniszczają ciało i psychikę” - dodaje Aleksandra Tokarewicz, CEO Helping Hand.
Cały raport z badania można pobrać na stronie internetowej https://nestbank.pl/zdrowie.
Raport „Przedsiębiorcy w stanie zagrożenia” został opracowany na podstawie badań Synergion, składających się z pogłębionych wywiadów indywidualnych, a następnie sondażu na grupie 908 przedsiębiorców, reprezentatywnej pod względem struktury liczebności mikroprzedsiębiorstw w branżach i województwach według najbardziej aktualnych danych GUS.
Źródło informacji: Nest Bank
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 15.10.2024, 15:22 |
Źródło informacji | Nest Bank |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
enel-med: inwestycja w jakość się opłaca
Centrum medyczne enel-med już po raz dziewiąty zostało uhonorowane prestiżowym tytułem Gwiazdy Jakości Obsługi w kategorii „Przychodnie lekarskie”. Wyróżnienie przyznawane jest na podstawie opinii samych konsumentów, którzy oceniają jakość obsługi i satysfakcję z usług.- 01.08.2025, 09:00
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: enel-med
-
Image
Mobilna gastronomia coraz popularniejsza w Polsce. IJHARS zajrzała do food trucków
W pierwszej połowie 2025 r. liczba lokali gastronomicznych w Polsce zwiększyła się o blisko 2 tys., po raz pierwszy w historii przekraczając barierę 100 tys. punktów - poinformowała "Rzeczpospolita", powołując się na raport firmy Dun & Bradstreet. Raport pokazuje również, że coraz większym zainteresowaniem Polaków cieszą się mobilne punkty sprzedaży żywności. Mając na względzie te tendencje, IJHARS przyjrzała się uważnie jedzeniu serwowanemu w food truckach. Zauważyliśmy błędy, ale w naszych działaniach stawiamy na edukację i dialog, pragniemy przede wszystkim poprawy standardów jakości sprzedawanych potraw i dań.- 31.07.2025, 11:44
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: IJHARS
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ