Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Przypadkowe odkrycia zdarzały się w historii medycyny. Botoks jest tu jednym z przykładów. Na trop, że może pomagać osobom zmagającym się z koszmarnymi bólami głowy, wpadnięto przypadkiem podczas zabiegów upiększających. Ponieważ zaobserwowano, że wiele pacjentek zmagających się z migrenami odczuwa poprawę po korygowaniu toksyną botulinową zmarszczek, postanowiono sprawdzić ten fenomen. I okazało się, że toksyna botulinowa, czyli silna trucizna, jeśli przyjmie się ją wraz z jedzeniem, jest skutecznym lekiem na migreny przewlekłe.
Jak wyjaśnia na portalu Medycyna Praktyczna prof. Jacek Rożniecki z Kliniki Neurologii, Udarów Mózgu i Neurorehabilitacji Uniwersytetu Medycznego w Łodzi skuteczność botoksu w przypadku migren przewlekłych jest wysoka, ale nie działa i nie jest zarejestrowany do leczenia bólów głowy typu napięciowego oraz migren epizodycznych.
Migreny przewlekłe, w których botoks jest skutecznym lekiem u wielu pacjentów, to takie, kiedy pacjent cierpi z powodu bólu głowy nie mniej niż 15 dni w miesiącu, przy czym najczęściej jest to nawet 20-25 dni, a łącznie nie mniej niż przez osiem dni lekarz stwierdzi typowy ból migrenowy.
Pacjent, który zdecyduje się na leczenie toksyną botulinową, musi przyjąć serię zastrzyków.
Za każdym razem lekarz wstrzykuje botoks w aż 31 miejsc na czaszce i w jej okolicach.
jw, zdrowie.pap.pl
Źródła: Wykłady prof. Jacka Rożnieckiego na portalu Medycyna praktyczna:
https://www.mp.pl/bol/wideo/wywiady/199551,toksyna-botulinowa-w-leczeniu-napieciowego-bolu-glowy
https://www.mp.pl/bol/wideo/wywiady/199550,toksyna-botulinowa-w-leczeniu-migren
Strona poświęcona problematyce migren migrenowcy.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 17.05.2021, 08:36 |
Źródło informacji | Serwis Zdrowie |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ