Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Sezon grzybowy nie dopisał, nie było czasu na grzybobranie, cena suszonych grzybów leśnych przyprawia o zawrót głowy? Jest na to rada. Wykorzystaj krajowe pieczarki. Zrób to jednak nieco wcześniej i ususz ich kapelusze. Wystarczy kilka godzin w piekarniku lub suszarce do grzybów. Aromat suszonych pieczarek nie ustępuje podgrzybkom czy koźlarzom, mamy zaś stuprocentową pewność, że ich kapelusze wolne są od nieproszonych lokatorów. Co niemniej ważne nie ma szans na pomyłkę gatunkową. Przygotowując dania wigilijne z suszonych pieczarek, nie ryzykujemy rozstroju żołądka, jak to może się zdarzyć przy innych gatunkach. Pieczarki to jedyne wraz z boczniakami grzyby, które można podawać małym dzieciom. Już roczniaki mogą spróbować kilku łyżeczek dania zawierającego te grzyby. Ich wykorzystanie natomiast jest szerokie. Tradycyjne dania to między innymi uszka z grzybami, zupa grzybowa, bigos, panierowane kapelusze, grzyby w cieście naleśnikowym czy kapusta z grzybami.
Panierowane kapelusze – przepis na bezmięsny wigilijny kotlet
- Wysuszone duże kapelusze pieczarek portobello
- Szklanka mleka
- Szklanka wody
- Szczypta soli i pieprzu
- Mąka pszenna pół szklanki
- Bułka tarta 3/4 szklanki
- 1 jajko
- Olej do smażenia
Wysuszone kapelusze pieczarek zanurzyć w mleku na około 2-3 godziny. Gdy nasiąkną, dolać wodę i gotować około 10 minut aż zmiękną. Grzyby odcedzić, odcisnąć nadmiar wody, przyprawić, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru.
Święta to czas, w którym dużo czasu poświęcamy na wspólne gotowanie. Spróbujmy nowych warzywnych przepisów dla zdrowia i przyjemności własnej i współbiesiadników.
Moc Polskich Warzyw
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
KONTAKT:
Biuro Prasowe
Maciej Ogonowski
Brandmates
e-mail: maciej@brandmates.pl
tel. +48 608 680 562
Źródło informacji: Brandmates
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 20.12.2022, 11:44 |
Źródło informacji | Brandmates |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Dreame X40 ultra - rewolucja w sprzątaniu domu
Odkurzanie to jedna z najmniej przyjemnych czynności. Warto zatem szukać rozwiązań, które pomogą nam ją ułatwić i przyśpieszyć. Dobrą opcją może tutaj być robot sprzątający Dreame X40 Ultra, który wyróżnia się nowoczesnymi technologiami i innowacyjną, wysuwaną szczotką boczną. Co jednak może Ci zaoferować?- 25.04.2024, 10:07
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Dreame
-
Image
Poznański kultowy hotel świętuje 60 lat. Restauracja odtworzyła dania sprzed lat
Hotel Mercure Poznań Centrum świętuje w tym roku jubileusz 60-lecia powstania, kontynuując tradycje hotelu Merkury, pierwszego luksusowego obiektu wybudowanego w powojennej Polsce. Z tej okazji szef kuchni restauracji Mikołaj Adamczyk zaprasza na kulinarną podróż w przeszłość. Inspirując się historycznymi menu i we współpracy z szefem z tamtych lat Wojciechem Wiciakiem stworzył kartę retro, która przenosi nas do lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych.- 19.04.2024, 09:00
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Hotel Mercure Poznań Centrum