Zdrowie i styl życia

Główny inspektor farmaceutyczny: w liczbie i dostępności aptek tkwi ogromny potencjał

07.09.2022, 21:46aktualizacja: 08.09.2022, 08:04

PAP/Kadr z filmu
W wysoko wykwalifikowanej kadrze farmaceutów oraz w liczbie i dostępności aptek w Polsce tkwi ogromny potencjał – oceniła na Forum Ekonomicznym w Karpaczu główny inspektor farmaceutyczny Ewa Krajewska.

Uczestnicy panelu „Czy właściwie wykorzystujemy potencjał ponad 11 tys. polskich aptek? Opieka farmaceutyczna w Polsce i na świecie” byli zgodni, że potencjał aptek nie jest w pełni wykorzystany.

„Gdzie możemy ten potencjał znaleźć? Przede wszystkim w wysoko wykwalifikowanej kadrze, wśród farmaceutów, którzy skończyli bardzo trudne studia i są ekspertami w dziedzinie farmakoterapii, interakcji pomiędzy lekami, wszelkiego rodzaju problemów lekowych, z którymi pacjenci, szczególnie obciążeni wielolekowością, niestety się zderzają” – podkreśliła główny inspektor farmaceutyczny.

Zdaniem Krajewskiej, potencjał tkwi również w ogromnej liczbie i dostępności polskich aptek - mamy ich ponad 13 tys. w całym kraju, licząc również punkty apteczne.

„Nie mamy tutaj białych plam, czy miejsc, do których ta dostępność jest utrudniona. To też jest potencjał, który trzeba wykorzystać. Musimy radzić sobie z kryzysami, z napływem uchodźców z Ukrainy, ze starzejącym się społeczeństwem, które niestety dotyka coraz częściej polipragmazja, czyli wielolekowość, spożywanie pięciu bądź więcej produktów leczniczych. Nie wiemy też, jakie kryzysy są jeszcze przed nami” – zauważyła.

W ocenie dyrektora operacyjnego sieci franczyzowej aptek Dr. Max Tomasza Kaczmarka, przełomowy okazał się lipiec 2021 r., kiedy po raz pierwszy w aptece zaszczepiono pacjenta.

„To był przełomowy krok w kierunku rozwoju usług farmaceutycznych aptek, który następnie był powielony poprzez kolejne kroki: szczepienie przeciwko grypie, testowanie przeciwko koronawirusowi, a obecnie także poprzez pilotaż przeglądu lekowego. Jego głównym zadaniem jest doprowadzenie profilaktyki przeciw polipragmazji” – zaznaczył.

Zdaniem Tomasza Kaczmarka, wachlarz usług oferowanych przez apteki będzie rósł, ponieważ z jednej strony oczekuje tego społeczeństwo, a z drugiej - farmaceuci są w stanie być elementem, który będzie w znacznym stopniu wspierał system ochrony zdrowia.

Z kolei dyrektor zarządzający sieci franczyzowej aptek Dr. Max Krzysztof Szponder zauważył, że jest kilka warunków wykorzystania potencjału aptek w Polsce.

„Pierwszy, najważniejszy warunek to farmaceuta, który chce takie usługi świadczyć. Mamy pasjonatów, którzy faktycznie spełniają się w opiece farmaceutycznej, którzy chcą szczepić, którzy odnajdują dużą wartość w tym, co robią. Są też farmaceuci, którzy po prostu uważają że nie są do tego przeznaczeni i też mogą taką decyzję podjąć. Dobrze, że jest to dowolne” – powiedział Krzysztof Szponder.

Dodał, że drugim warunkiem jest apteka i to, co się w niej znajduje.

„Jeżeli chcemy ten potencjał wykorzystać, to musimy mieć aptekę, która jest silna ekonomicznie. Musimy mieć ludzi, dodatkowych ludzi, bo w momencie, kiedy ktoś pełni opiekę farmaceutyczną, druga osoba obsługuje pacjentów. Musimy mieć też kapitał, żeby tę aptekę dostosować do opieki farmaceutycznej a niejednokrotnie to są duże koszty” – wyjaśnił.

We wtorek w Karpaczu rozpoczęło się XXXI Forum Ekonomiczne. W trakcie dorocznego sympozjum odbędzie się ponad 300 wydarzeń – przede wszystkim debat z udziałem polityków, przedstawicieli biznesu oraz kultury i nauki. Hasłem przewodnim tegorocznej edycji Forum Ekonomicznego jest „Europa w obliczu nowych wyzwań”.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo