Zdrowie i styl życia

I międzynarodowy Tourette Film Festival

10.06.2016, 15:04aktualizacja: 10.06.2016, 15:04

Tourette Film Festival - baner
W sobotę, 11 czerwca 2016 r., odbędzie się festiwal filmów o zespole Tourette'a. Tourette Film Festival to konkurs połączony z przeglądem krótkometrażowych filmów poświęconych tej tematyce. Filmy zaprezentowane podczas przeglądu przybliżą widzom problemy osób cierpiących na tę chorobę, przedstawiając je w kontekście indywidualnym i społecznym oraz koncentrując się na przeżyciach chorych i reakcjach otoczenia.

Misją festiwalu jest propagowanie wiedzy na temat zespołu Tourette`a oraz przeciwstawianie się dyskryminacji osób dotkniętych tym zaburzeniem.

W skład jury, którego przewodniczącą jest aktorka filmowa i dubbingowa, dr Karina Szafrańska, wchodzą przedstawiciele świata filmu, teatru, a także edukacji i służb mundurowych:

- mgr Ewa Małachowska, przewodnicząca Polskiego Związku Logopedów;

- podinsp. Iwona Klonowska, dyrektor Biura Komunikacji Społecznej Komendy Głównej Policji;

- Magdalena Turczeniewicz, polska aktorka filmowa;

- Jarosław Boberek, polski aktor filmowy, teatralny i dubbingowy, reżyser polskiego dubbingu;

- Robert Kudelski, polski aktor teatralny i telewizyjny, piosenkarz.

Organizatorzy serdecznie zapraszają wszystkich zainteresowanych tematem do udziału w przeglądzie, który odbędzie się 11 czerwca w godz. 11.00 do 15.00 w Centrum Dydaktycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (ul. Ks. Trojdena 2a, Warszawa).

Wstęp wolny!

Celem dorocznej konferencji organizowanej przez Europejskie Towarzystwo Badań nad Syndromem Tourette’a, która po raz pierwszy w historii odbywa się w Polsce, jest umożliwienie specjalistom z całej Europy nawiązywania współpracy oraz wymiany myśli i doświadczeń badawczych. Przełomowe odkrycia z dziedziny neurologii, neurobiologii, psychoterapii i farmakologii, które zostaną przedstawione podczas konferencji, mogą w realny sposób przyczynić się do dalszego postępu nauki.

O zespole Tourette’a

Zespół Tourette’a jest wrodzonym zaburzeniem neurologicznym, które charakteryzuje się występowaniem licznych tików motorycznych i głosowych. Zazwyczaj tiki przybierają łagodną postać, jednak w cięższych przypadkach symptomem choroby może być mimowolne przeklinanie lub wykonywanie nieprzyzwoitych gestów.

KONTAKT:

Piotr Czajkowski