Pobierz materiał i Publikuj za darmo
W niedzielę 15 września - już po raz 12. - obchodzono w Polsce Narodowy Dzień Sportu. To święto aktywnego stylu życia, które umiejętnie łączy aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie. Największym wydarzeniem obchodów był piknik zorganizowany na błoniach PGE Narodowego w Warszawie. Specjalna strefa owoców i warzyw przygotowana przez polskich producentów owoców przyciągała setki odwiedzających.
„Celem powołania Narodowego Dnia Sportu jest promocja aktywności fizycznej, a także zdrowego stylu życia. Dla producentów polskich, wspaniałych owoców to okazja, by popularyzować prosty fakt: warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy w każdym posiłku” - stwierdziła Krystyna Radkowska, prezes Fundacji Zwalcz Nudę, organizator wydarzenia.
Jak przekonywali nie tylko sadownicy, ale także i sportowcy, „dobra forma zaczyna się w kuchni, a jabłko to naturalny towarzysz aktywności fizycznej”. W trakcie pikniku sadownicy przekazywali swą wiedzę tak, by odwiedzający mogli poznać polski owoc lepiej: zorganizowano pokazy kulinarne oraz jabłkowe warsztaty dla najmłodszych.
„Jabłko to lekka, zdrowa i wartościowa przekąska. Jabłko jest pierwszym owocem, który podaje się małym dzieciom. Chcemy przypomnieć, że każdy powinien zjeść minimum jedno jabłko dziennie i tym samym dbać o swoje zdrowie” - przekazał dr Tomasz Lipa, sadownik, przewodniczący Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, członek jabłkowego Core Teamu.
Akcja „Jedno jabłko dziennie”, czyli popularyzacja walorów jabłek połączyła rodzimych sadowników. Projekt realizowany jest bowiem przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Związek Sadowników PR, Stowarzyszenie „Unia Owocowa” oraz Stowarzyszenie Sady Grójeckie.
„Sadownicy jako branża biorą odpowiedzialność za zdrowie Polaków. Brzmi patetycznie, ale to prawda: widzimy wdzierającą się na polskie stoły przetworzoną żywność, która jest szkodliwa. W zamian proponujemy zdrowe jedzenie. Mamy ogromną ilość polskich smaków i chcemy docierać z nimi do rodaków” - oświadczył Paweł Myziak, członek Zrzeszenia Producentów Papryki RP i Warzywnego Core Teamu, jeden z liderów integracji sektora ogrodniczego, czyli producentów owoców i warzyw.
Polska produkuje rocznie ok. 100 kg jabłek na głowę statystycznego Polaka, ale każdy z nas zjada zaledwie rocznie 12 kg tego owocu. Poprawienie tego stanu rzeczy jest jednym z zadań sektora sadowniczego.
„Są sposoby na poprawienie świadomości prozdrowotnej rodaków, np. poprzez sport. Promujemy akcję >>Jedz jedno jabłko dziennie<<, gdyż wiemy, iż gramy o zdrowie Polaków i musimy tę walkę wygrać. To będzie długa walka, ale jesteśmy w stanie ostatecznie zwyciężyć” - dodał Paweł Myziak.
Jak podkreślał z kolei dr Tomasz Lipa każdy z nas powinien jeść minimum jedno jabłko dziennie. Powiedzenie „jedzenie jabłek pozwala uniknąć wizyt u lekarza” to jedno z haseł, które ma promować prozdrowotną akcję polskich sadowników.
Warto dodać, że w trakcie pikniku odbyła się próba pobicia rekordu Polski w kategorii „Najwięcej osób jedzących jabłka jednocześnie”. Wspólna akcja wielu środowisk producentów polskich owoców zgromadziła setki uczestników. Każdy otrzymał indywidualny numer i jedno jabłko - odmiany Gala, Golden Delicious lub Szampion - do skonsumowania w ciągu 5 minut. Do pobicia rekordowego wyniku (783 osób) zabrakło niewielu, bo ok. 150 amatorów jabłek.
Źródło informacji: PAP MediaRoom
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 16.09.2024, 13:53 |
| Źródło informacji | PAP MediaRoom |
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Jak karmić kota? - przegląd możliwych opcji
Właściciele kotów doskonale wiedzą, że te zwierzęta potrafią być bardzo wybredne w kwestii jedzenia. Wystarczy nie ta miska, niewielka zmiana smaku karmy lub inna błahostka, a możemy być więcej niż pewni, że nasz mruczek za posiłek podziękuje. Czasem też sam sposób podania i tekstura karmy mogą być dla kota problemem. Na szczęście rodzajów diet i sposobów żywienia jest wiele, więc z pewnością znajdziemy coś, co będzie odpowiadać naszemu przyjacielowi.
- 22.12.2025, 10:36
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Zoocial
-
Image
Produkty mleczne w rolach głównych: 20 przepisów, które otwierają branżę HoReCa na nowe możliwości
Potrawy oparte na przetworach polskiego mleka mogą stać się nowymi hitami w menu branży HoReCa: restauracji, kawiarni, baru czy firmy cateringowej - od drobnych przekąsek, przez sycące dania główne, po niebanalne desery. Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny zaprasza branżę HoReCa do nieodpłatnego wykorzystania e-booka zawierającego 20 autorskich przepisów kulinarnych. Wykonanie 5 z nich można też zobaczyć na wideo.- 18.12.2025, 16:19
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: KZSMZR
-
Image
Weterynaryjne karmy dla kotów: kiedy warto je stosować?
Każdy odpowiedzialny opiekun pragnie dla swojego kota tego, co najlepsze - długiego, zdrowego i szczęśliwego życia. Bardzo ważnym elementem tej troski jest bez wątpienia odpowiednio zbilansowana dieta. Na co dzień sięgamy po wysokiej jakości karmy bytowe, które zaspokajają podstawowe potrzeby żywieniowe naszych mruczków. Czasami jednak zdrowie pupila wymaga czegoś więcej niż standardowego pożywienia. Właśnie w takich sytuacjach na scenę wkraczają weterynaryjne karmy dla kotów, stając się potężnym narzędziem w rękach lekarza i wsparciem w walce o dobre samopoczucie zwierzęcia. Kiedy ich stosowanie jest konieczne i czym tak naprawdę różnią się od karm dostępnych na sklepowych półkach?- 17.12.2025, 11:21
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Fera
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ