Zdrowie i styl życia

Komitet wyróżnienia Sunhak Peace Prize za rok 2019 zgromadził się w Seulu w celu odznaczenia Akinwumi Ayodeji Adesina i Waris Dirie

11.02.2019, 09:48aktualizacja: 11.02.2019, 09:48

The Sunhak Peace Prize Committee

SEUL, Korea Południowa, 9 lutego 2019 r. /PRNewswire/ - Komitet wyróżnienia Sunhak Peace Prize przeprowadził ceremonię wręczenia nagród 2019 Sunhak Peace Prize dnia 9 lutego o 10 rano w Jamsil Lotte Hotel World.

Nagroda Sunhak Peace Prize 2019 została przyznana dr. Akinwumi Adesina, prezesowi African Development Bank Group i Waris Dirie, działaczce na rzecz praw człowieka przeciwko klitoridektomii.

Komitet uznał osiągnięcia dr. Adesina w zakresie poprawy afrykańskiej gospodarki przez promocję dobrego zarządzania i przez przewodzenie w innowacjach rolniczych. Osiągnięcia laureata przyczyniły się do zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego w Afryce, co skutkuje poprawą poziomu życia milionów biednych mieszkańców tego kontynentu.

Komitet wyróżnił Waris Dirie za jej ciągłe działania na rzecz praw dziewcząt i kobiet oraz jej międzynarodowy apel w zakresie zakończenia klitoridektomii, co równa się ochronie dziewcząt, którym grozi ten proceder.

W trakcie ceremonii każdy laureat otrzymał nagrodę w wysokości 500 000 dolarów oraz medal i tabliczkę ufundowane przez założyciela dr. Hak Ja Han Moona i przewodniczącego komitetu dr. Il Sik Honga.

W uroczystości wzięło udział ponad 1000 gości, w tym byli i obecni prezydenci, wiceprezydenci, przywódcy i przedsiębiorcy z Afryki i przedstawiciele innych rządów, instytucji naukowych, przedsiębiorstw, mediów i wyznań.

Ambasador Kenneth M. Quinn, prezes World Food Prize Foundation wygłosił mowę gratulacyjną, w której podkreślił, że laureaci w znacznym stopniu przyczynili się do podniesienia poziomu praw człowieka i rozwoju w Afryce.

Odbierając nagrodę, dr Adesina podkreślił, że w świecie, w którym panuje głód nie może zapanować pokój i że nagroda jest wezwaniem do podejmowania kolejnych działań na temat najmniej uprzywilejowanych społeczności na świecie, a zwłaszcza w Afryce.

Waris podkreśliła, że klitoridektomia musi być wyeliminowana jeszcze w tym pokoleniu i że nie poprzestanie w walce o prawa dziewcząt i kobiet aż do powstania społeczeństwa, w którym ich prawa są szanowane.

Przewodniczący Hong podkreślił wagę wizji Jednej Rodziny w Obliczu Boga i motywu praw człowieka i rozwoju w Afryce. W mowie powitalnej przewodniczący dodał, że pokój możliwy jest tylko wtedy, kiedy prawa wszystkich ludzi są chronione, a poświęcenie laureatów posuwa ludzkość o krok do przodu w kierunku nowego rozdziału pokoju na świecie.

Nagroda Sunhak Peace Prize jest wyróżnieniem dla jednostek i organizacji, które w znaczący sposób przyczyniły się do szerzenia pokoju i dobrobytu przyszłych pokoleń.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/819898/Dr__Akinwumi_Adesina.jpg

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/819899/Waris_Dirie.jpg

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/819900/The_Sunhak_Peace_Prize_Committee.jpg

Źródło: The Sunhak Peace Prize Committee