Zdrowie i styl życia

Konferencja „Światowy Dzień Zapobiegania Samobójstwom 2022: działając wspólnie, budzimy nadzieję!”

09.09.2022, 08:51aktualizacja: 09.09.2022, 09:04

PAP MediaRoom - kadr z filmu
Termin konferencji: 08.09.2022, godz. 11:00

Trudne doświadczenia ostatnich dwóch lat związane z pandemią Covid-19, a także zagrożenia związane z wojną w Ukrainie oraz niekorzystne zmiany klimatyczne mają negatywny wpływ na stan psychiczny społeczeństwa. Te globalne zagrożenia zwiększają zapotrzebowanie na specjalistyczną pomoc dla ludzi w kryzysie psychicznym.

Jak na to zapotrzebowanie odpowiedzieć? Jakie systemowe działania zostały podjęte w Polsce, żeby wzmocnić działania profilaktyczne oraz leczenie osób z zaburzeniami psychicznymi?
Na te i wiele innych pytań odpowiedzieli eksperci podczas konferencji prasowej biura ds. Zapobiegania Zachowaniom Samobójczym Instytutu Psychiatrii i Neurologii, organizowanej z okazji Światowego Dnia Zapobiegania Samobójstwom. Eksperci. Podczas konferencji przedstawiono również najnowsze dane na temat skali i dynamiki zachowań samobójczych w Polsce.

Źródło informacji: Instytut Psychiatrii i Neurologii

embeduj wideo