Pobierz materiał i Publikuj za darmo
![KANTAR Minikiwi (1)](/sites/default/files/styles/open_article_750/public/attachments/202204/DOC.20220414.42198723.1.jpg?itok=sFQ53JO-)
„Widać wyraźny wzrost w porównaniu do wyników uzyskanych w sezonie 2020 i 2021. Z naszych badań wynika, że minikiwi jadło już 3,9 mln osób (Kantar, październik 2021). Aktualne badania pokazują 4,5 mln konsumentów zainteresowanych konsumpcją. Najwięcej jest ich w dużych miastach, między 100-500 tys., oraz wśród osób w dobrej sytuacji materialnej” - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar Polska.
„Wzrastające zainteresowanie owocami minikiwi bardzo cieszy. To efekt intensywnych działań promocyjnych wielu osób zaangażowanych w rynkowy sukces tych owoców. Zarówno producentów jak i osób działających w ramach kampanii >>Czas na polskie superowoce!<<. Obserwujemy tu wyraźny trend wzrostowy. 5 lat temu owoce minikiwi były prawie w ogóle nieznane, aktualne wyniki to ogromny sukces. Liczymy, że w niedługim czasie owoce polskiego minikiwi na dobre zagoszczą na stołach Polaków” - mówi dr hab. Piotr Latocha, profesor nadzwyczajny SGGW, promotor gatunku i współpracy w całym łańcuchu dostaw.
Dlaczego mówimy „polskie minikiwi”?
Minikiwi coraz częściej określane jest jako „polskie”. Na tej samej zasadzie jak borówka wysoka nazywana jest ciągle jeszcze amerykańską. Określenie pochodzi od kraju, w którym gatunek „udomowiono”. Mało kto, z licznych miłośników minikiwi, wie, że za jego sukcesem stoi prof. Piotr Latocha i SGGW w Warszawie.
„Cieszy fakt, że tak wiele osób chce poznać produkowane przez nas owoce. To mocne potwierdzenie słuszności decyzji o rozpoczęciu uprawy. Deklaracje dobrze wróżą przyszłej konsumpcji. Liczę, że poznawanie walorów zdrowotnych i smaku jeszcze zwiększy liczbę osób regularnie jedzących minikiwi” - dodaje Kamil Osoś, plantator minikiwi z Białośliwia w województwie wielkopolskim, w powiecie pilskim.
Produkcja minikiwi nie należy do najłatwiejszych. Wymaga sporo nakładów i starań. Owoce kojarzone są z klasycznym kiwi. W odróżnieniu, są poręczne i zjada się je ze skórką.
Jeden z najbardziej odżywczych owoców
Ta wygodna w konsumpcji zdrowa przekąska jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Zdecydowanie najbogatszym źródłem luteiny wśród wszystkich masowo spożywanych owoców i najbogatszym źródłem mio-inozytolu, czyli witaminy B8. A to początek listy. Minikiwi zawiera ponad 20 różnych związków prozdrowotnych, w tym duże ilości błonnika.
„Rosnące zapotrzebowanie to wiadomość, która doda nam sił w zmaganiach z nadchodzącymi przymrozkami. Chcemy w Polsce wyprodukować wystarczającą ilość owoców, tak aby zaspokoić apetyt 4,5 mln konsumentów. Jest to bez wątpienia ogromy sukces kampanii promocyjnej superowoców minikiwi” - dodaje Paweł Osoba, plantator z województwa lubelskiego, gmina Baranów, członek Stowarzyszenia Plantatorów Minikiwi.
„W zeszłym roku sprzedaż nie była łatwa, ale była udana. Ludzie próbują i wracają. W sumie mnie to nie dziwi, kto jak kto, my plantatorzy wiemy, że minikiwi wystarczy spróbować by od razu stać się jego fanem. Z utęsknieniem czekam na tegoroczny sezon” – podsumowuje Jakub Uljasz, plantator minikiwi z Olszam w województwie mazowieckim, w powiecie białobrzeskim, w gminie Promna.
Minikiwi zyskuje popularność od około 20 lat. Ma coraz więcej odmian i coraz większą grupę doświadczonych plantatorów. To kolejny, obok aronii, porzeczki, wspomnianej jagody kamczackiej, borówki, malin i truskawek, gatunek, którego jesteśmy jednym z największych producentów na świecie.
Sezon na polskie superowoce zaczyna się od wiosennych truskawek. Minikiwi doskonale przedłuża tę „jagodową sztafetę” i pomaga nam naturalne wzmacniać odporności w okresie jesiennym. Więcej o tym, co warto wiedzieć o walorach odżywczych i zdrowotnych minikiwi przeczytać można w Serwisie Zdrowie PAP – link.
Badanie zrealizowała firma Kantar w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”. Sondaż zrealizowano 11-16 marca 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1002 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI). Projekt sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 14.04.2022, 09:35 |
Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Raport: model elastycznej opieki w programach lekowych poprawiłby jakość życia pacjenta PAP
- 06.02.2025, 11:14
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
W 2024 roku pociągami PKP Intercity podróżowało 78,5 mln pasażerów PAP
W ubiegłym roku PKP Intercity zanotowało rekordową liczbę pasażerów - 78,5 mln i szacuje, że w 2025 roku z jego usług skorzysta ponad 83,5 mln osób. Pasażerowie pociągów dalekobieżnych najczęściej w 2024 roku wybierali trasy między Warszawą a Trójmiastem, Krakowem, Łodzią, Poznaniem i Lublinem. Przewoźnik oferuje 505 połączeń międzymiastowych.- 31.01.2025, 15:16
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ