Newsletter

Zdrowie i styl życia

Minikiwi: 4,5 miliona konsumentów w 2022 roku

14.04.2022, 09:35aktualizacja: 14.04.2022, 09:39

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

KANTAR Minikiwi (1)
KANTAR Minikiwi (1)
Minikiwi jest jednym z najzdrowszych i najbardziej oczekiwanych polskich superowoców. Dwa lata temu owoce tego małego kuzyna kiwi jadło 3,6 mln Polaków. W 2021 roku konsumentów było już 3,9 mln. Wiosną 2022 roku Kantar zapytał o to, które mniej znane i uprawiane w Polsce gatunki chcielibyśmy spróbować? Wśród najchętniej wskazywanych jest minikiwi. Chęć spróbowania minikiwi w nadchodzącym sezonie deklaruje 14% dorosłych Polaków, czyli 4.522.905 osób.

„Widać wyraźny wzrost w porównaniu do wyników uzyskanych w sezonie 2020 i 2021. Z naszych badań wynika, że minikiwi jadło już 3,9 mln osób (Kantar, październik 2021). Aktualne badania pokazują 4,5 mln konsumentów zainteresowanych konsumpcją. Najwięcej jest ich w dużych miastach, między 100-500 tys., oraz wśród osób w dobrej sytuacji materialnej” - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar Polska.

„Wzrastające zainteresowanie owocami minikiwi bardzo cieszy. To efekt intensywnych działań promocyjnych wielu osób zaangażowanych w rynkowy sukces tych owoców. Zarówno producentów jak i osób działających w ramach kampanii >>Czas na polskie superowoce!<<. Obserwujemy tu wyraźny trend wzrostowy. 5 lat temu owoce minikiwi były prawie w ogóle nieznane, aktualne wyniki to ogromny sukces. Liczymy, że w niedługim czasie owoce polskiego minikiwi na dobre zagoszczą na stołach Polaków” - mówi dr hab. Piotr Latocha, profesor nadzwyczajny SGGW, promotor gatunku i współpracy w całym łańcuchu dostaw.

Dlaczego mówimy „polskie minikiwi”?

Minikiwi coraz częściej określane jest jako „polskie”. Na tej samej zasadzie jak borówka wysoka nazywana jest ciągle jeszcze amerykańską. Określenie pochodzi od kraju, w którym gatunek „udomowiono”. Mało kto, z licznych miłośników minikiwi, wie, że za jego sukcesem stoi prof. Piotr Latocha i SGGW w Warszawie.

„Cieszy fakt, że tak wiele osób chce poznać produkowane przez nas owoce. To mocne potwierdzenie słuszności decyzji o rozpoczęciu uprawy. Deklaracje dobrze wróżą przyszłej konsumpcji. Liczę, że poznawanie walorów zdrowotnych i smaku jeszcze zwiększy liczbę osób regularnie jedzących minikiwi” - dodaje Kamil Osoś, plantator minikiwi z Białośliwia w województwie wielkopolskim, w powiecie pilskim.

Produkcja minikiwi nie należy do najłatwiejszych. Wymaga sporo nakładów i starań. Owoce kojarzone są z klasycznym kiwi. W odróżnieniu, są poręczne i zjada się je ze skórką.

Jeden z najbardziej odżywczych owoców

Ta wygodna w konsumpcji zdrowa przekąska jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Zdecydowanie najbogatszym źródłem luteiny wśród wszystkich masowo spożywanych owoców i najbogatszym źródłem mio-inozytolu, czyli witaminy B8. A to początek listy. Minikiwi zawiera ponad 20 różnych związków prozdrowotnych, w tym duże ilości błonnika.

„Rosnące zapotrzebowanie to wiadomość, która doda nam sił w zmaganiach z nadchodzącymi przymrozkami. Chcemy w Polsce wyprodukować wystarczającą ilość owoców, tak aby zaspokoić apetyt 4,5 mln konsumentów. Jest to bez wątpienia ogromy sukces kampanii promocyjnej superowoców minikiwi” - dodaje Paweł Osoba, plantator z województwa lubelskiego, gmina Baranów, członek Stowarzyszenia Plantatorów Minikiwi.

„W zeszłym roku sprzedaż nie była łatwa, ale była udana. Ludzie próbują i wracają. W sumie mnie to nie dziwi, kto jak kto, my plantatorzy wiemy, że minikiwi wystarczy spróbować by od razu stać się jego fanem. Z utęsknieniem czekam na tegoroczny sezon” – podsumowuje Jakub Uljasz, plantator minikiwi z Olszam w województwie mazowieckim, w powiecie białobrzeskim, w gminie Promna.

Minikiwi zyskuje popularność od około 20 lat. Ma coraz więcej odmian i coraz większą grupę doświadczonych plantatorów. To kolejny, obok aronii, porzeczki, wspomnianej jagody kamczackiej, borówki, malin i truskawek, gatunek, którego jesteśmy jednym z największych producentów na świecie.

Sezon na polskie superowoce zaczyna się od wiosennych truskawek. Minikiwi doskonale przedłuża tę „jagodową sztafetę” i pomaga nam naturalne wzmacniać odporności w okresie jesiennym. Więcej o tym, co warto wiedzieć o walorach odżywczych i zdrowotnych minikiwi przeczytać można w Serwisie Zdrowie PAP – link.

Badanie zrealizowała firma Kantar w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”. Sondaż zrealizowano 11-16 marca 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1002 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI). Projekt sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

 

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 14.04.2022, 09:35
Źródło informacji Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ

Pozostałe z kategorii