Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Polska dynia w Europie
Od kilkunastu lat rozpoznawalność dyni wzrosła za sprawą mody na wycinanie lampionów, a Halloween skutecznie przyczyniło się do jej promocji oraz zwiększenia produkcji. Według Eurostatu około 88% dyń wyprodukowanych w całej Europie w 2021 roku pochodzi z 5 państw, a Polska znajduje się na pierwszym miejscu, produkując 289600 ton. Kolejne państwa to Francja - 221980 ton, Hiszpania- 151620 ton, Portugalia - 126590 ton oraz Niemcy - 99080 ton.
Dania z dyni
W restauracyjnych kartach pojawiają się już nie tylko kremy z dyni, ale cała gama wariacji na temat tego warzywa. Delektować się można pierożkami ravioli z dynią i ricottą, risottem z dyni, dyniowym chlebkiem czy lodami. Mus dyniowy wchodzi w skład ciasta na pączki, babeczek, hummusów czy smoothies. Wspominając napoje z dodatkiem dyni, nie można pominąć modnego dyniowego latte, niekonwencjonalnego chai latte czy wegańskiej dyniowej gorącej czekolady. Niecodziennym wykorzystaniem tego warzywa może być pyszny krem migdałowo-dyniowy do smarowania pieczywa czy jako nadzienie do ciast.
Tych, którzy mają gofrownicę, dynia zaskoczy chrupiącymi goframi. Świetnie połączą się one z sezonowymi owocami, odrobiną syropu klonowego i cynamonu. Ci zaś, którzy nie mają takiego urządzenia, mogą takie ciasto usmażyć na patelni i delektować się puszystymi dyniowymi placuszkami z ulubionymi dodatkami.
Na chętnych do eksperymentowania tradycjonalistów czeka dyniowa nocna owsianka. Purée z pieczonej dyni zmieszane z jogurtem naturalnym, mlekiem lub napojem roślinnym z odrobiną cynamonu lub imbiru, połączone z płatkami owsianymi po nocy w lodówce zaskoczy niecodziennym smakiem i konsystencją pysznego śniadania.
Dla zabieganych: purée z dyni wystarczy doprawić śmietaną, przyprawami i podać z makaronem. Całość oprószyć tartym parmezanem i odrobiną natki. Pożywne danie obiadowe dla całej rodziny gotowe w kwadrans.
Dynia nie ma sobie równych jako główny składnik rozgrzewających dań jednogarnkowych. Doskonale komponuje się z papryką, cebulą, fasolą czy pomidorami. Gorący, ostro przyprawiony dyniowy gulasz rozgrzeje niejednego zmarzlucha.
Dynia to nie tylko miąższ
To, co najcenniejsze w dyni, ukryte jest nie tylko w miąższu, ale przede wszystkim w jadalnych pestkach. Uprażone i wyłuskane będą stanowiły osobną przekąskę lub dodatek do dań z dyni, pieczywa czy hummusów. Z nich też tłoczy się olej o charakterystycznym intensywnym smaku i ciemnozielonej barwie. Ze względu na te walory szefowie kuchni cenią olej dyniowy jako element wyszukanych dań.
Dynia na dobry początek
Dynia jest warzywem o łagodnym, słodkawym smaku, miękkiej konsystencji i niskim potencjale uczulającym. Dlatego stała się jednym z pierwszych preferowanych warzyw przy rozszerzaniu diety niemowląt. Maluchy zazwyczaj bez oporów akceptują jej smak i konsystencję, pałaszując dynię gotowaną, pieczoną czy jako dodatek do dań obiadowych na późniejszym etapie rozwoju. Eksperci radzą, by jako pierwsze do diety dzieci włączyć lokalne warzywa sezonowe, takie jak marchew, brokuły, kalafiory czy ziemniaki. Pozwala to na poznanie i akceptację korzystnych dla zdrowia produktów oraz wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych u młodych konsumentów.
Rodzice, którzy zakupili dynię z myślą o dziecku, mogą bez przeszkód wykorzystać pozostałą część warzywa w formie „dorosłych” dań bez obawy, że przez kilka dni będą jeść mdłą papkę. Dynia doskonale chłonie smaki i zapachy przypraw i dodatków - zarówno tych pikantnych, słonych, jak i słodkich. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia kulinarna.
Najbardziej popularne odmiany dyni
DYNIA OLBRZYMIA
Uprawiana najbardziej powszechnie w naszym kraju. Jej okazałe owoce są pomarańczowe, żeberkowane o dość twardej skórce. Miąższ zwarty, choć po ugotowaniu staje się dość wodnisty. Z pestek można wytwarzać olej.
DYNIA HOKKAIDO
Coraz powszechniej dostępna w handlu. Jej owoce są średniej wielkości, gruszkowate, osiągające 1-3 kg. Miąższ ciemnopomarańczowy, aromatyczny o zwartej konsystencji. Idealnie nadaje się do pieczenia. W smaku przypomina nieco kasztany jadalne. Jej skórka jest jadalna i nie wymaga obierania.
DYNIA MAKARONOWA
Jej skórka jest jasnożółta lub żółta z zielonymi paskami. Kształtem i wielkością przypomina dorodny melon. Po upieczeniu jej jasny miąższ tworzy charakterystyczne nitki, które łatwo można oddzielić od twardej skórki przy pomocy widelca. Doskonały substytut klasycznego makaronu.
DYNIA PIŻMOWA
Kształtem przypomina nieco tykwę. Kolor i konsystencja miąższu jest bardzo zbliżona do dyni olbrzymiej, podobnie jak wykorzystanie kulinarne.
Moc Polskich Warzyw
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
KONTAKT:
Biuro Prasowe
Maciej Ogonowski
Brandmates
e-mail: maciej@brandmates.pl
tel. +48 608 680 562
Źródło informacji: Brandmates
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 02.11.2022, 13:18 |
Źródło informacji | Brandmates |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
III Forum Bezpiecznej Żywności w Warszawie. Green REV Institute i Koalicja Future Food 4 Climate zapraszają
26 listopada 2024 w godzinach 10:30-15:30, w Bibliotece Publicznej m.st. Warszawy, już po raz trzeci odbędzie się Forum Bezpiecznej Żywności - wydarzenie organizowane przez Green REV Institute oraz koalicję Future Food 4 Climate. Wydarzenie jest wspierane przez Ambasadę Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz European Climate Foundation. III Forum Bezpiecznej Żywności zostało objęte patronatem honorowym Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy.- 21.11.2024, 12:54
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Green REV Institute
-
Image
Za nami wielki finał turnieju piłkarskiego „Z Orlika na Stadion”
19 listopada na PGE narodowym w Warszawie odbył się wielki finał ogólnopolskiego turnieju „Z Orlika na Stadion”. Młode zawodniczki oraz młodzi zawodnicy z najlepszych drużyn z całej Polski, w trzech kategoriach wiekowych do lat 13, 14 i 15, pokazali swój talent, determinację i ducha fair play. Drużyny JS Smart.pl Krosno, Dream Team Wrocław, Katowiczanki, Osiemnastka Olsztyn, SMS Stal Rzeszów, ZSP Książenice - to wielcy zwycięzcy rozgrywek w swoich kategoriach wiekowych.- 20.11.2024, 15:17
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PZU
-
Image
Rekord Polski w konsumpcji różnych odmian jabłek
W ramach profilaktyki cukrzycy i promocji akcji „Jedno jabłko dziennie” 138 osób stworzyło „największą sztafetę jedzenia jabłek”. Degustowano 10 różnych odmian. Rekord ustanowiono 13 listopada 2024 r. w Centrum Dydaktycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Partnerami wydarzenia byli Wydział Nauk o Zdrowiu WUM i polscy sadownicy. Patronat nad wydarzeniem objął Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM - prof. Mariusz Gujski.- 15.11.2024, 09:18
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych