Zdrowie i styl życia

Narodowy Dzień Sportu już 15 września. Spotkania ze sportowcami, darmowe treningi, dni otwarte w placówkach

28.08.2024, 13:10aktualizacja: 28.08.2024, 13:10

Fundacja Zwalcz Nudę (1)
Nie opadły jeszcze emocje związane ze zmaganiami sportowców podczas igrzysk olimpijskich w Paryżu. Cały kraj śledził rywalizację biało-czerwonych - zachwycał się walką o brązowy medal szpadzistek, z przejęciem obserwował mecze siatkarzy czy wzruszał się na dźwięk „Mazurka Dąbrowskiego”, którego usłyszeliśmy dzięki Aleksandrze Mirosław i jej złotemu medalowi we wspinaczce na czas. Polskę ogarnęło nagle sportowe szaleństwo. Już 15 września Polki i Polacy otrzymają pretekst do przeniesienia się sprzed telewizora na bieżnię lekkoatletyczną, płytę basenu czy matę treningową.

Bezpłatne wydarzenia sportowe, treningi, dni otwarte

To już 12. odsłona Narodowego Dnia Sportu, który, jak zwykle, swoim zasięgiem obejmie wszystkie zakątki Polski.

„Celem inicjatywy jest promocja aktywności fizycznej” - opowiada Krystyna Radkowska, prezes Fundacji Zwalcz Nudę, organizator wydarzenia. „Jednego, konkretnego dnia w całym kraju odbędą się wydarzenia, treningi, w których zasmakować będzie można nowych dyscyplin sportowych i znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie te wydarzenia będą bezpłatne”.

„Jesteśmy dumni, że PGE Narodowy po raz kolejny stanie się centrum sportowych aktywności, goszcząc 12. edycję Narodowego Dnia Sportu. To wyjątkowa okazja, by mieszkańcy Warszawy, ale też całej Polski mogli spróbować swoich sił w różnych dyscyplinach, spotkać sportowców i poczuć atmosferę wielkich sportowych wydarzeń” - mówi Adam Soroko, prezes operatora PGE Narodowego. „Wierzymy, że takie inicjatywy mogą stać się początkiem pięknej sportowej pasji i zainspirować do regularnej aktywności fizycznej”.

W projekt angażują się związki sportowe, lokalne kluby, organizacje pozarządowe, ale również punkty prywatne czy samorządy i jednostki samorządu terytorialnego, szkoły, a nawet osoby prywatne. Wydarzenia w ramach Narodowego Dnia Sportu odbywają się zarówno w większych miastach, jak i miasteczkach - w Toruniu, Warszawie, Włocławku, Siemianowicach Śląskich, Wrocławiu, Karlinie, Bytomiu, Krynicy Zdrój, Łańcucie, Piastowie i setkach innych.

Co znajdzie się w programie? Przygotowanych zostanie kilkanaście imprez biegowych - zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, chcących być jak Natalia Kaczmarek albo Ewa Swoboda. Wśród wydarzeń w ramach Narodowego Dnia Sportu królują także turnieje tenisa ziemnego - najprawdopodobniej inspirowane „pierwszą rakietą świata”, czyli Igą Świątek. Nie zabraknie także poszukiwań nowego, młodego Roberta Lewandowskiego albo Bartosza Kurka. Być może nie wszyscy uczestnicy Narodowego Dnia Sportu znają lub pamiętają postać Bruce’a Lee. Na pewno jednak będą mieli okazję zapoznać się z jego kulturą i wschodnimi sztukami walki. Każda dziewczynka zachwycona występami amerykańskiej multimedalistki, gimnastyczki Simone Biles, będzie miała okazję wcielić się w jej skórę, a każdy młody fan Marcina Gortata spróbuje kozłować piłkę tak, jak ten wybitny koszykarz. Poza tym szachy, kolarstwo, jeździectwo, joga, siłownia, szermierka, nordic walking, łyżwiarstwo i wiele innych. Sprawdź, co 15 września wydarzy się w Twojej okolicy na stronie internetowej www.narodowydziensportu.pl.

W Warszawie wydarzenie główne, czyli wielki piknik sportowo-rodzinny

Podczas gdy 15 września całą Polskę rozgrzewać będą sportowe emocje, na błoniach PGE Narodowego w Warszawie, w godzinach 11:00-18:00, odbędzie się główne wydarzenie całego przedsięwzięcia, czyli wielki piknik sportowo-rodzinny. Na 20 000 metrach kwadratowych, animacje, treningi i atrakcje przygotuje prawie 120 wystawców, związków sportowych i organizacji.

Mimo że odbywa się na początku jesieni, z powodzeniem na pikniku będzie można sprawdzić się w typowo zimowych dyscyplinach, jak np. narciarstwo, łyżwiarstwo, curling, czy snowboard. Tradycyjnie odbędą się także zawody w podnoszeniu ciężarów, czy wyciskaniu na ławeczce. Nie zabranie sportów walki, które zaprezentują m.in. Międzynarodowe Szkoły Wing Tsun Kung Fu. Prawdziwe show przygotuje Polski Związek Jeździecki - pokazy jeździeckie, woltyżerkę, ujeżdżanie, a także… uwielbiane przez dzieci zawody hobby horse. Na pikniku zagracie w piłkę nożną i sprawdzicie, jak wygląda trening triathlonu. Przygotowane zostaną zawody w badmintona, wędkarskie, hokejowe. Podczas wydarzenia spotkacie paralimpijczyków i zapoznacie się z dyscyplinami sportowymi w miasteczku paralimpijskim. Weźmiecie udział w treningach bokserskich i zapaśniczych. Będzie też okazja porozmawiać z fizjoterapeutami, a także dietetykami z Poradni Centrum Respo.

Strefie sportowej na pikniku będzie towarzyszyła strefa Warszawskich Dni Rodzinnych - pełna atrakcji dla dużych i małych, animacji oraz warsztatów. W strefie rodzinnej poza gigantycznymi dmuchańcami - sesje gier RPG, warsztaty artystyczne, badania wzroku, warsztaty laboratoryjne, spotkanie z iluzjonistą z Farmy Iluzji, konkursy z nagrodami, loteria fantowa, występy sceniczne.

Zdrowy tryb życia nie tylko na sali gimnastycznej, ale również na talerzu

W tym roku po raz kolejny głównym partnerem pikniku są polscy producenci owoców i warzyw, z którymi Fundacja Zwalcz Nudę wspólnie edukuje, że zdrowy styl życia zaczyna się w kuchni. Lokalne i sezonowe produkty powinny być podstawą naszego żywienia, zaś warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy. Goście naszej owocowo-warzywnej strefy będą mogli wziąć udział w warsztatach i pokazach kulinarnych i w ten sposób poznać wiele gatunków polskich warzyw i owoców promowanych w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw”, „Ziemniaki czy kartofle?”, „Jedz Owoce i Warzywa”, „Apetyt na polskie”, „Czas na polskie superowoce” oraz „Jedno jabłko dziennie”.

O godzinie 14:00 odbędzie się zaś bicie Rekordu Polski w kategorii „Najwięcej osób jedzących jabłka jednocześnie”. Na chętnych, by ustanowić rekord, czekać będą najpopularniejsze odmiany jabłek. Wspólna akcja wielu środowisk sadowników ma przypomnieć, że każdy powinien jeść minimum jedno jabłko dziennie.

W strefie polskich owoców i warzyw znajdzie się także Polska Izba Żywności Ekologicznej zrzeszająca producentów, dystrybutorów, przetwórców oraz sklepy z żywnością ekologiczną. Na tym stoisku odbędą się warsztaty kulinarne z popularną edukatorką, dziennikarką i kucharką Sylwią Majcher, konkurs z nagrodami, a także konsultacje dietetyczne.

Szczegółowy program pikniku, a także lista wszystkich wydarzeń, odbywających się w ramach Narodowego Dnia Sportu znajduje się na stronie www.narodowydziensportu.pl.

Organizatorem Narodowego Dnia Sportu jest Fundacja Zwalcz Nudę. Projekt jest współfinansowany przez Ministerstwo Sportu i Turystyki.

Patroni medialni:

• Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty

Narodowy Dzień Sportu

15 września, cała Polska

Piknik sportowo-rodzinny na błoniach PGE Narodowego, 15 września, godz. 11:00-18:00

www.narodowydziensportu.pl

KONTAKT: