Pobierz materiał i Publikuj za darmo
„Status PIB to dla NIZP PZH dowód uznania dla ponad stu lat naszego aktywnego udziału w budowaniu systemu zdrowia publicznego w Polsce – podkreśla dyrektor Instytutu dr hab. Grzegorz Juszczyk. - To również kolejny, po połączeniu z Instytutem Żywności i Żywienia, krok w naszym rozwoju, dający możliwość kompleksowego prowadzenia i rozbudowy działalności naukowo-badawczej, a także wspierania decyzji dotyczących zdrowia Polaków” – wyjaśnia dyr. Juszczyk.
Rozporządzenie z 25 czerwca 2021 określiło zadania Instytutu szczególnie ważne dla planowania i realizowania polityki państwa, których wykonywanie jest niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa publicznego oraz poprawy jakości życia obywateli.
Instytut jako PIB będzie prowadził kompleksowe badania epidemiologiczne, laboratoryjne ośrodki referencyjne (w tym BSL3 o podwyższonym poziomie bezpieczeństwa biologicznego) oraz laboratorium bezpieczeństwa żywności.
Oprócz tego NIZP PZH – PIB będzie m.in. kontrolował jakość szczepionek i surowic, monitorował sytuację epidemiologiczną w kraju w zakresie chorób zakaźnych i środowiskowych zagrożeń dla zdrowia we współpracy z instytucjami krajowymi i międzynarodowymi oraz w ramach rozwoju systemu EpiBaza. Ważny obszar działalności Instytutu to stałe monitorowania stanu zdrowia i sposobu odżywiania się ludności w Polsce.
Symbolem zmiany statusu prawnego NIZP PZH na państwowy instytut badawczy jest nowy logotyp Instytutu. Forma graficzna logo NIZP PZH – PIB zbudowana jest wokół skrótu historycznej nazwy „PZH”. Kształtem nawiązuje do konturów Polski, jako symbolu ogólnokrajowego zasięgu działalności Instytutu oraz do tarczy, symbolizującej misję Instytutu – ochronę zdrowia Polaków.
O NIZP PZH – PIB:
Instytut jest wiodącą placówką naukową zajmującą się kompleksowo badaniami naukowymi, pracami rozwojowymi i wdrożeniowymi z zakresu nauk o zdrowiu, dostosowanymi do potrzeb systemu zdrowia publicznego oraz ochrony zdrowia.
Dotyczy to w szczególności monitorowania i analiz stanu zdrowia ludności oraz jego uwarunkowań, organizacji systemu zdrowia, bezpieczeństwa żywności oraz sposobu żywienia i stanu odżywiania człowieka, promocji zdrowia, epidemiologii, diagnostyki chorób zakaźnych, nadzoru epidemiologicznego, szczepień ochronnych, bezpieczeństwa zdrowotnego środowiska i surowców uzdrowiskowych.
W lutym 2020 roku w struktury NIZP PZH włączony został Instytut Żywności i Żywienia. W czerwcu 2021 roku NIZP - PZH otrzymał status państwowego instytutu badawczego i otrzymał nazwę: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
KONTAKT:
Anna Dela
Rzecznik prasowy NIZP PZH – PIB
e-mail: adela@pzh.gov.pl
tel. 538 896 521, 22 542 12 32
Źródło informacji: NIZP-PZH
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 13.07.2021, 09:04 |
Źródło informacji | NIZP-PZH |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Nie każde oznakowanie produktu „eko” oznacza, że produkt jest naprawdę ekologiczny PAP
„Przestaw się na eko - szukaj Euroliścia 2” - to drugi etap kampanii edukacyjnej Polskiej Izby Żywności Ekologicznej (PIŻE), której celem jest m.in. promocja ekologicznej żywności certyfikowanej, ponieważ na rynku dostępne są również produkty, które nie spełniają odpowiednich kryteriów, chociaż sprzedawane są jako ekologiczne. Wartość certyfikowanego rynku eko w Polsce PIŻE szacuje na 2 mld zł.- 02.07.2024, 11:59
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Beata Drzazga laureatką prestiżowej nagrody Eko Filary 2024 PAP
Beata Drzazga, przedsiębiorca, założyciel m.in. BetaMed S.A., motywator, inspirator i doradca biznesowy, otrzymała nagrodę Eko Filary 2024 przyznawaną przez redakcję MANAGER Report za innowacyjne działania na rzecz zrównoważonego rozwoju. „W pomaganiu dajesz nie tylko pieniądze, ale i swój czas. To jest najcenniejsze” - podkreśla Beata Drzazga.- 02.07.2024, 10:19
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Pacjent z chorobą rzadką jest wyjątkowy i wymaga wyjątkowych rozwiązań - jakich zmian systemowych w zakresie chorób rzadkich oczekują eksperci?
Wprowadzenie nowego Planu dla Chorób Rzadkich, odpowiednie zarządzanie wiedzą ekspercką, efektywna diagnostyka i wczesne włączenie leczenia - to kluczowe rekomendacje ekspertów płynące z trzeciej odsłony debaty z cyklu „Healthcare Policy Summit” poświęconej chorobom rzadkim.- 01.07.2024, 16:42
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Instytut Rozwoju Spraw Społecznych