Pobierz materiał i Publikuj za darmo
„Status PIB to dla NIZP PZH dowód uznania dla ponad stu lat naszego aktywnego udziału w budowaniu systemu zdrowia publicznego w Polsce – podkreśla dyrektor Instytutu dr hab. Grzegorz Juszczyk. - To również kolejny, po połączeniu z Instytutem Żywności i Żywienia, krok w naszym rozwoju, dający możliwość kompleksowego prowadzenia i rozbudowy działalności naukowo-badawczej, a także wspierania decyzji dotyczących zdrowia Polaków” – wyjaśnia dyr. Juszczyk.
Rozporządzenie z 25 czerwca 2021 określiło zadania Instytutu szczególnie ważne dla planowania i realizowania polityki państwa, których wykonywanie jest niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa publicznego oraz poprawy jakości życia obywateli.
Instytut jako PIB będzie prowadził kompleksowe badania epidemiologiczne, laboratoryjne ośrodki referencyjne (w tym BSL3 o podwyższonym poziomie bezpieczeństwa biologicznego) oraz laboratorium bezpieczeństwa żywności.
Oprócz tego NIZP PZH – PIB będzie m.in. kontrolował jakość szczepionek i surowic, monitorował sytuację epidemiologiczną w kraju w zakresie chorób zakaźnych i środowiskowych zagrożeń dla zdrowia we współpracy z instytucjami krajowymi i międzynarodowymi oraz w ramach rozwoju systemu EpiBaza. Ważny obszar działalności Instytutu to stałe monitorowania stanu zdrowia i sposobu odżywiania się ludności w Polsce.
Symbolem zmiany statusu prawnego NIZP PZH na państwowy instytut badawczy jest nowy logotyp Instytutu. Forma graficzna logo NIZP PZH – PIB zbudowana jest wokół skrótu historycznej nazwy „PZH”. Kształtem nawiązuje do konturów Polski, jako symbolu ogólnokrajowego zasięgu działalności Instytutu oraz do tarczy, symbolizującej misję Instytutu – ochronę zdrowia Polaków.
O NIZP PZH – PIB:
Instytut jest wiodącą placówką naukową zajmującą się kompleksowo badaniami naukowymi, pracami rozwojowymi i wdrożeniowymi z zakresu nauk o zdrowiu, dostosowanymi do potrzeb systemu zdrowia publicznego oraz ochrony zdrowia.
Dotyczy to w szczególności monitorowania i analiz stanu zdrowia ludności oraz jego uwarunkowań, organizacji systemu zdrowia, bezpieczeństwa żywności oraz sposobu żywienia i stanu odżywiania człowieka, promocji zdrowia, epidemiologii, diagnostyki chorób zakaźnych, nadzoru epidemiologicznego, szczepień ochronnych, bezpieczeństwa zdrowotnego środowiska i surowców uzdrowiskowych.
W lutym 2020 roku w struktury NIZP PZH włączony został Instytut Żywności i Żywienia. W czerwcu 2021 roku NIZP - PZH otrzymał status państwowego instytutu badawczego i otrzymał nazwę: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
KONTAKT:
Anna Dela
Rzecznik prasowy NIZP PZH – PIB
e-mail: adela@pzh.gov.pl
tel. 538 896 521, 22 542 12 32
Źródło informacji: NIZP-PZH
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 13.07.2021, 09:04 |
Źródło informacji | NIZP-PZH |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Dreame X40 ultra - rewolucja w sprzątaniu domu
Odkurzanie to jedna z najmniej przyjemnych czynności. Warto zatem szukać rozwiązań, które pomogą nam ją ułatwić i przyśpieszyć. Dobrą opcją może tutaj być robot sprzątający Dreame X40 Ultra, który wyróżnia się nowoczesnymi technologiami i innowacyjną, wysuwaną szczotką boczną. Co jednak może Ci zaoferować?- 25.04.2024, 10:07
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Dreame
-
Image
Poznański kultowy hotel świętuje 60 lat. Restauracja odtworzyła dania sprzed lat
Hotel Mercure Poznań Centrum świętuje w tym roku jubileusz 60-lecia powstania, kontynuując tradycje hotelu Merkury, pierwszego luksusowego obiektu wybudowanego w powojennej Polsce. Z tej okazji szef kuchni restauracji Mikołaj Adamczyk zaprasza na kulinarną podróż w przeszłość. Inspirując się historycznymi menu i we współpracy z szefem z tamtych lat Wojciechem Wiciakiem stworzył kartę retro, która przenosi nas do lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych.- 19.04.2024, 09:00
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Hotel Mercure Poznań Centrum