Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Rozpoczęła się kolejna, już XV jubileuszowa edycja ogólnopolskiego konkursu dla dziennikarzy „Kryształowe Pióra”, w którym nagrody przyznawane są za osiągnięcia dziennikarskie w promowaniu profilaktyki oraz edukacji zdrowotnej Polaków w zakresie chorób serca, cukrzycy, depresji oraz chorób nowotworowych. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 28 lutego 2021 roku. Prace można zgłaszać w czterech kategoriach:
· „Nowotwór - przełamać strach, wygrać życie”,
· „Choroby serca - rosnące zagrożenie”;
· „Depresja - przełamać tabu”,
· „Cukrzyca - wygrać z postępem choroby”.
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy dziennikarze mediów ogólnodostępnych o zasięgu zarówno ogólnopolskim, jak i regionalnym, których prace zostały opublikowane lub wyemitowane pomiędzy 1 marca 2020 roku, a 28 lutego 2021 roku.
Głównym celem konkursu jest promowanie i wyróżnienie aktywności dziennikarzy, którzy zwiększają społeczną świadomość na temat zagrożeń związanych z najpopularniejszymi chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak choroby układu krążenia, cukrzyca (zarówno typu 1, jak i typu 2), depresja oraz choroby nowotworowe. Wyróżnieni mają zostać dziennikarze, którzy dzięki swojej pracy przyczyniają się do zdrowotnej edukacji Polaków, a także lepszego zrozumienia zalet płynących m.in. z profilaktyki i wykonywania regularnych badań kontrolnych.
W ubiegłorocznej edycji konkursu pierwszą nagrodę oraz statuetkę Kryształowego Pióra otrzymało czterech dziennikarzy w czterech kategoriach. Jury przyznało także 16 wyróżnień. Liczba zgłaszanych prac osiągnęła aż 156 materiałów.
Konkurs organizowany jest z inicjatywy firmy Servier Polska.
Zgłoszenia
Zgłoszenie konkursowe wraz z kompletem materiałów można wysłać:
· poprzez formularz zgłoszeniowy on-line, dostępny na stronie konkursu www.krysztalowepiora.pl;
· poprzez e-mail, na adres biuro@krysztalowepiora.pl.
Formularze do pobrania oraz regulamin konkursu są dostępne na stronie konkursu www.krysztalowepiora.pl.
Organizatorzy zachęcają do zgłaszania swoich prac.
KONTAKT:
Biuro Konkursu Kryształowe Pióra
e-mail: biuro@krysztalowepiora.pl
tel. 664 118 134
Źródło informacji: Servier Polska
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 09.11.2020, 08:30 |
Źródło informacji | Servier Polska |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ