Zdrowie i styl życia

Nowa edycja konkursu dla dziennikarzy – Kryształowe Pióra 2023

16.01.2023, 09:45aktualizacja: 16.01.2023, 10:05

Kryształowe Pióra - Logo

Rusza kolejna, XVII już edycja ogólnopolskiego konkursu dla dziennikarzy „Kryształowe Pióra”, w którym nagrody przyznawane są za osiągnięcia dziennikarskie w promowaniu profilaktyki oraz edukacji zdrowotnej Polaków w zakresie chorób serca, cukrzycy, depresji oraz chorób nowotworowych. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 28 lutego 2023 roku. Prace można zgłaszać w czterech kategoriach:

Nowotwór – przełamać strach, wygrać życie

Choroby serca – rosnące zagrożenie

Depresja – przełamać tabu

Cukrzyca – wygrać z postępem choroby.

W konkursie mogą wziąć udział wszyscy dziennikarze mediów ogólnodostępnych o zasięgu zarówno ogólnopolskim, jak i regionalnym, których autorskie materiały zostały opublikowane lub wyemitowane w okresie pomiędzy 1 marca 2022 roku a 28 lutego 2023 roku.

Głównym celem inicjatywy jest promowanie i wyróżnienie aktywności dziennikarzy, którzy zwiększają społeczną świadomość dotyczącą zagrożeń związanych z najpopularniejszymi chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak choroby układu krążenia, cukrzyca (zarówno typu 1, jak i typu 2), depresja czy choroby nowotworowe. Każdego roku jury stara się wyróżnić tych dziennikarzy, którzy – dzięki swojej pracy – przyczyniają się do budowania świadomości i edukacji zdrowotnej Polaków, a także lepszego zrozumienia korzyści płynących m.in. z profilaktyki i wykonywania regularnych badań kontrolnych.

W ubiegłorocznej edycji konkursu pierwszą nagrodę oraz statuetkę Kryształowego Pióra otrzymało sześcioro dziennikarzy; jury przyznało także 16 wyróżnień. Liczba zgłoszonych prac wynosiła aż 273 materiały, czyli o ponad 65 więcej niż w roku poprzednim. Do oceny przekazano wszystkie rodzaje publikacji mediowych, czyli zarówno artykuły prasowe i internetowe, jak i audycje radiowe, a także materiały telewizyjne.

Konkurs organizowany jest z inicjatywy firmy Servier Polska.

Zgłoszenia

Zgłoszenie konkursowe wraz z kompletem materiałów można wysłać:

poprzez formularz zgłoszeniowy online, dostępny na stronie konkursu www.krysztalowepiora.pl

poprzez e-mail, na adres biuro@krysztalowepiora.pl.

Formularze do pobrania oraz regulamin konkursu są dostępne na stronie konkursu www.krysztalowepiora.pl. Serdecznie zapraszamy i zachęcamy do zgłaszania swoich prac.

KONTAKT:

Biuro Konkursu Kryształowe Pióra