Pobierz materiał i Publikuj za darmo
![NBKWiO Udporność budujemy latem (1)](/sites/default/files/styles/open_article_750/public/2020-07/20200729/36738582_NBKWiO%20Udporno%C5%9B%C4%87%20budujemy%20latem%20%281%29.jpg?itok=7AX_f-SM)
Dbający o odporność postrzegają ją jako obszar, na który można mieć aktywny wpływ. W większym stopniu dostrzegają wpływ zdrowej diety na budowanie odporności. Mniej dbający o odporność uważają, że mają mniejszy wpływ na jej budowanie i dostrzegają mniejszy związek między dietą a odpornością. Niektórzy wręcz go podważają. W konsekwencji przekłada się to na różny sposób odżywiania, w tym różne postrzeganie roli warzyw i owoców w diecie.
Wiedza o tym, jak warzywa i owoce wpływają na odporność, jest na bardzo dużym poziomie ogólności. Wiele osób potrafi uprościć ją do haseł: witaminy, witamina C, cytrusy. Pokazuje to, że wciąż potrzebna jest edukacja na temat wypływu indywidualnych działań na budowanie odporności.
„Warto edukować, ale nie przeładowywać informacjami. Ważna jest komunikacja profilaktyki i budowanie poczucia sprawczości, ale jako przyjemności, a nie nudnego obowiązku” - mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division w Kantar.
„Potrzebna jest edukacja na temat innych źródeł witaminy C niż ograne cytrusy. Coś bardziej lokalnego, ale równie estetycznego i apetycznego. Tym bardziej, że owoce i warzywa, które zawierają dużo witaminy C wskazywane są jako wzmacniające odporność - czarna porzeczka, papryka, natka pietruszki. Szerzej, komunikacja znaczenia flory bakteryjnej, jelitowej, i jej wpływu na odporność, w tym kiszonki. Ta wiedza wciąż nie jest powszechna” – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
„Potrzebna jest edukacja przez łatwo przyswajalne „wow-fakty”, proste, atrakcyjne wizualne infografiki. Np. łyżka kiszonej kapusty ma 2 razy więcej witaminy C niż pół cytryny, jedna papryka więcej niż 16 cytryn. Używanie prostego, przystępnego i przyjaznego języka - dodaje Zadrożna.
„Dokonywanie odpowiednich wyborów związanych ze stylem życia, dietą oraz poziomem aktywności fizycznej ma zauważalny wpływ na stan zdrowia, w tym także kondycję układu odpornościowego” - mówi dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna Dietetycy.org.pl.
Wyniki badań pokazują sens działań edukacyjnych pokazujących lato jako najlepszy okres w roku na działania dietoprofilaktyczne sprzyjające podniesieniu odporności.
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 29.07.2020, 14:01 |
Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Mrożone polskie warzywa - smak i jakość przez cały rok
- 07.02.2025, 10:37
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Brandmates
-
Image
Raport: model elastycznej opieki w programach lekowych poprawiłby jakość życia pacjenta PAP
- 06.02.2025, 11:14
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ