Zdrowie i styl życia

Parlament Europejski zdecyduje o trybie pilnym ws. certyfikatu szczepień

24.03.2021, 11:46aktualizacja: 24.03.2021, 11:50

Fot. Parlament Europejski
W czwartek europosłowie zdecydują, czy zastosować tryb pilny w sprawie proponowanego Zielonego Certyfikatu Cyfrowego, nazywanego też paszportem szczepionkowym. Debata na ten temat odbędzie się w środę po południu.

Komisja Europejska przedłożyła wniosek dotyczący rozporządzenia w sprawie utworzenia Zielonego Certyfikatu Cyfrowego, 17 marca br., sugerując, że powinien on zostać przyjęty przed latem. Chodzi o wydawanie, weryfikację i akceptację interoperacyjnych świadectw szczepień, badań i wyzdrowienia w celu ułatwienia swobodnego przepływu osób.

Wniosek KE ma na celu ułatwienie bezpiecznego i swobodnego przemieszczania się w UE w czasie pandemii COVID-19. Certyfikat zawierałby informacje o tym, czy podróżny został zaszczepiony przeciwko COVID-19, czy otrzymał negatywny wynik badania na obecność COVID-19 oraz informacje o wszelkich wcześniejszych zakażeniach COVID-19.

Europosłowie będą debatować nad Zielonym Certyfikatem Cyfrowym po raz pierwszy w środę po południu, a w czwartek zdecydują, w jaki sposób Parlament powinien podejmować dedycje w związku z tym dokumentem i czy należy zastosować tryb pilny.

kic/

Źródło informacji: EuroPAP News