Zdrowie i styl życia

„Podróż do Krainy Zdrowia” uczy, jak wspólnie budować zdrową przyszłość dzieci

01.10.2024, 08:00aktualizacja: 01.10.2024, 08:44

Federacja Polskich Banków Żywności
Banki Żywności i Fundacja Auchan startują z nową akcją edukacyjną „Podróż do Krainy Zdrowia”. Inicjatywa ma na celu promowanie zdrowego stylu życia wśród rodzin, a także edukację dzieci i rodziców w zakresie prawidłowego odżywiania i niemarnowania żywności, a także wspieranie nauczycieli przedszkolnych w prowadzeniu zajęć na ten temat.

W ramach programu „Podróż do Krainy Zdrowia” rodziny mogą korzystać z darmowych ebooków i materiałów edukacyjnych, które pokazują, jak krok po kroku wprowadzać zdrowsze nawyki. Treści te zostały zaprojektowane w sposób angażujący zarówno dzieci, jak i dorosłych, a oferowane zadania i aktywności mają na celu uczynić zdrowy styl życia przyjemnym i dostępnym dla każdego.

„Podróż do Krainy Zdrowia” to również wsparcie dla nauczycieli, którzy odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu zdrowych nawyków u dzieci. Program oferuje nauczycielom gotowe scenariusze lekcji oraz materiały dydaktyczne, które krok po kroku uczą przedszkolaków podstaw zdrowego odżywiania. Każda lekcja obejmuje tematy związane z komponowaniem wartościowych posiłków, minimalizowaniem marnowania żywności oraz spożywaniem zdrowych przekąsek. Dodatkowo, materiały dydaktyczne są wzbogacone o atrakcyjne karty pracy i prezentacje, a także grę planszową „Dobry dzień”, która wprowadza dzieci w temat zdrowego stylu życia poprzez zabawę. W grze mali uczestnicy podejmują decyzje, które kształtują ich „zdrowy dzień”, ucząc się, jak wybierać zdrowe posiłki i aktywność fizyczną.

W ramach projektu dzieci mają również możliwość wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez specjalistów z Banków Żywności. Dzięki nim najmłodsi dowiedzą się, jak samodzielnie przygotowywać zdrowe posiłki i dlaczego warto włączyć do diety więcej warzyw. Warsztaty te to także doskonała okazja, by nauczyć dzieci, jak efektywnie ograniczać marnowanie jedzenia. Aby jeszcze bardziej wesprzeć nauczycieli w realizacji zajęć, każdy z nich otrzymuje bon o wartości 200 zł na zakupy potrzebnych produktów, co umożliwia wprowadzenie zdobytej wiedzy w praktyczne działania w przedszkolach.

„Podróż do Krainy Zdrowia” to doskonała okazja, by rodzice i dzieci wspólnie odkrywali, jak małe zmiany w diecie mogą wpłynąć na zdrowie całej rodziny. Wprowadzając proste nawyki, jak wybór zdrowych przekąsek czy regularne wspólne posiłki, rodziny mogą tworzyć zdrową przyszłość i unikać marnowania jedzenia – krok po kroku. Darmowe materiały do pobrania są dostępne na stronie https://krainazdrowia.edu.pl/

O Federacji Polskich Banków Żywności

Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 31 Banków Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek.

www / Facebook / Instagram

Źródło informacji: Federacja Polskich Banków Żywności