Zdrowie i styl życia

Próba bicia rekordu Polski w kategorii „Najwięcej osób jedzących jabłka jednocześnie”

11.09.2024, 10:04aktualizacja: 11.09.2024, 12:19

Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych (1)
Polscy sadownicy zapraszają na próbę bicia rekordu Polski w kategorii „Najwięcej osób jedzących jabłka jednocześnie”. Miłośnicy jabłek spotkają się na błoniach PGE Narodowego, podczas pikniku z okazji Narodowego Dnia Sportu, w niedzielę 15 września 2024 r. o godzinie 13:30. Próba planowana jest na godzinę 14:00.

W niedzielę 15 września obchodzimy Narodowy Dzień Sportu. To święto aktywnego stylu życia, które umiejętnie łączy aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie. Największym wydarzeniem obchodów jest piknik na błoniach PGE Narodowego w Warszawie, w którym czeka na Państwa specjalna strefa owoców i warzyw organizowana przez producentów. O godz. 13:30 rozpocznie się tam próba bicia rekordu Polski w kategorii „Najwięcej osób jedzących jabłka jednocześnie”.

Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych (2)

„Zapraszamy miłośników jabłek, a szczególnie serdecznie sadowników z rodzinami. Przed nami okazja, by pokazać jaką radość sprawia jedzenie jabłek. Rekord to akcja całego naszego środowiska. Chcemy przypomnieć, że każdy powinien zjeść minimum jedno jabłko dziennie” - mówi dr Tomasz Lipa, sadownik, przewodniczący Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, członek jabłkowego Core Teamu.

• W wydarzeniu mogą wziąć udział osoby w każdym wieku - by pobić dotychczasowy rekord musi wziąć udział ponad 783 osób.
  • Każdy z uczestników próby wejdzie przez dmuchaną bramę w kształcie połowy talerza i otrzyma indywidualny numer i jedno jabłko odmiany Gala, Golden Delicious lub Szampion.
  • Próba bicia rekordu będzie trwała 5 min. Pierwszy kęs wszyscy zrobią na wyraźny znak sędziego.
  • Końcowy wynik ustanowią tylko osoby, które zjedzą jabłko do końca. Ze względów formalnych, będzie trzeba okazać ogryzki.
  • Zabawę umili muzyka, konkursy z nagrodami i helowe jabłka.

Kto weźmie udział w próbie bicia rekordu?

Do wspólnej zabawy sadownicy zapraszaj uczestniczące w wydarzeniu kluby, sekcje, związki sportowe popularyzujące sport dzieci i młodzieży. Zaproszenie pierwsi przyjęli judocy. Będą też młodzi karatecy, łyżwiarze i snowboardziści, piłkarze i hokeiści, a nawet wędkarze. Będą amatorzy owocowych degustacji i dmuchańców. Mistrzowie sportu i nasi paraolimpijczycy. Do zobaczenia na pikniku!

Rekord ma swoje wydarzenie na Facebooku.

Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych (3)

Dobra forma zaczyna się w kuchni

Jabłko to naturalny towarzysz aktywności fizycznej. Lekka, zdrowa i wartościowa przekąska. Podczas pikniku sadownicy zapraszają, by poznać ten owoc lepiej i spróbować pysznej szarlotki. Będą pokazy kulinarne i warsztaty dla najmłodszych.

Wszystkie aktywności przypominać będą, że każdy powinien jeść minimum jedno jabłko dziennie. Nie raz przywoływane będzie „An apple a day keeps the doctor away” - przysłowie, które mówi o tym, że „jedzenie jabłek pozwala uniknąć wizyt u lekarza”.

Jedno jabłko dziennie - nowy projekt środowisk sadowniczych

Popularyzacja walorów jabłek połączyła sadowników. Projekt realizowany jest przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Związek Sadowników PR, Stowarzyszenie „Unia Owocowa” oraz Stowarzyszenie Sady Grójeckie.

Narodowy Dzień Sport - święto zdrowego stylu życia

Narodowy Dzień Sport to, obok centralnego eventu na Błoniach, kilkaset wydarzeń w całej Polsce. Kluby, sekcie i związki sportowe oferują tego dnia bezpłatne treningi i pokazy zapraszające do sportu. Wydarzenia są okazją by promować aktywność fizyczną połączoną ze zdrowym odżywianiem. Dla producentów to okazja, by popularyzować prosty fakt - warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy w każdym posiłku.

Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych (4)

Organizatorzy zapraszają 15 września na Błoniach PGE Narodowego

Piknik na Błoniach PGE Narodowego odbędzie się na powietrzu, na terenie między stacją PKP Warszawa Stadion i Aleją Zieleniecką. Wstęp jest bezpłatny.

Jakie atrakcje przygotowali producenci? Będzie szkoła mocy polskich warzyw, owocowo-warzywne igrzyska, pokazy kulinarne i sprawnościowe, degustacje i konkursy z nagrodami. Będą tańce, nauka poloneza i wspólny korowód. O godzinie 13:30 zapraszamy na rekord Polski - najwięcej osób zje wtedy jabłko jednocześnie. Taką przynajmniej nadzieję mają organizatorzy.

Strefa owoców i warzyw na błoniach PGE Narodowego współorganizowana jest przez 6 projektów promujących konsumpcje: Jedz Owoce i Warzywa, Ziemniaki czy kartofle, Apetyt na polskie, Moc Polskich Warzyw, Jedno jabłko dziennie oraz Czas na polskie superowoce!

Więcej o polskich jabłkach, o inicjatywie sadowników i o tym co przygotowali producenci w strefie owoców i warzyw w materiałach na stronie 1jabłko.pl.

#Fundusze Promocji

Publikacja powstała w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.

Źródło informacji: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych

Data publikacji 11.09.2024, 10:04