Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Planujmy zakupy
Planowanie to klucz do oszczędności zakupowych. Przed wyjściem do sklepu, dokładnie zastanów się co chcesz w danym tygodniu jeść, zweryfikuj stan zapasów i co najważniejsze - stwórz listę. Pamiętaj, że zgodnie z zaleceniami dietetyków połowę talerza powinny stanowić warzywa. Ograniczając mięso również oszczędzasz.
Nie idźmy głodni
To bardzo ważne. Głodni nie podejmujemy racjonalnych decyzji zakupowych i grozi nam zakup chipsów, batoników oraz zdecydowany nadmiar produktów. Z pełnym żołądkiem kupimy tyle ile trzeba i łatwiej będzie nam trzymać się wcześniej zaplanowanej listy zdrowych zakupów.
Listę zakupów opieraj o krajowe produkty sezonowe
Produkty, na które aktualnie trwa sezon, są zawsze najsmaczniejsze i w najlepszych cenach. Na przykład sezon na polską paprykę trwa od maja do października, rzodkiewkę od marca do września, a dynie od sierpnia do późnego listopada. Warto korzystać z kalendarza sezonowości warzyw czy owoców. W pełni sezonu róbmy przetwory z których skorzystamy zimą. Pamiętajmy, żeby kupować lokalne produkty. Nie muszą być one daleko transportowane, dzięki czemu zyskują nie tylko na cenie, ale i na jakości.
Zapasy róbmy z głową
Chcąc oszczędzać musimy zawsze zwracać uwagę na okres przydatności. Na zapas kupujmy tylko to co może dłużej poleżeć w lodówce lub szafce – np. przetwory. Aby zawsze mieć dostęp do świeżych, zdrowych produktów (warzyw, pieczywa, owoców) warto wyrobić sobie nawyk robienia częstych, niewielkich zakupów w lokalnym sklepie.
Zamień przekąski na zdrowe
Kto czasem nie ma ochoty na chrupki, chipsy czy wafelki? Te produkty nie są ani zdrowe, ani tanie. Warto zmienić nawyki swojej rodziny i zamiast gotowych, wysoko przetworzonych przekąsek sięgać po pokrojone w słupki warzywa (marchew, biała rzodkiew, seler naciowy, kalarepa nadają się do tego idealnie), a tłuste sosy zamienić na warzywne pasty lub hummusy.
Odpowiednio przechowuj żywność
Najważniejsze to nie przechowywać żywności w plastikowych opakowaniach (najlepiej wybrać szklane pojemniki z przykrywkami lub pojemniki próżniowe). Warto tez zapoznać się z instrukcja obsługi naszej lodówki. Większość z nich ma odpowiednie komory lub szuflady do przechowywania produktów szybko psujących się. Te proste zabiegi sprawią, że jedzenie możemy przechowywać dłużej.
Wypróbuj przepisy z internetu
Szukaj w internecie inspiracji kulinarnych i sposobów na oszczędności. Warto stopniowo zmniejszać udział mięsa w posiłkach jedząc jednocześnie więcej warzyw. Poza oszczędnością pieniędzy zyskujemy zdrowie. Dietetycy wskazują, że połowa każdego posiłku powinna należeć do warzyw. To prosta i rewelacyjna zasada, która sprawia, że jemy zdrowiej.
Dokładnie planuj posiłki
Planowanie posiłków jest jedną z tajemnic oszczędnego życia bez straty na jego standardzie. Zastanów się co będziesz gotować w kolejnym tygodniu i kupuj tylko tyle ile jesteś w stanie zjeść. Staraj się planować z głową. Jeśli jednego dnia jest rosół - ugotuj go więcej, a w kolejnych dniach na jego pazie przygotuj pyszny krem z sezonowych warzyw. Będzie tanio, ekonomicznie, smacznie i różnorodnie.
Określ miesięczny budżet
Postaraj się określić z góry ile powinieneś wydawać na jedzenie i co tydzień kontroluj realizację założeń. Zajmie to dosłownie chwilę a pozwoli utrzymać dyscyplinę i stan finansów w ryzach. Eksperci twierdzą, że mądrze planując zakupi i posiłki można oszczędzić nawet kilka tysięcy złotych rocznie.
Zachęcamy do skorzystania z powyższych wskazówek. Dzięki drobnym zmianom nawyków nawet dwucyfrowa inflacja nie będzie taka straszna. Przynajmniej na jedzeniu możemy jej nie odczuć. A jedzenie to duża część domowego budżetu oraz bardzo wiele radości.
Artykuł powstał w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw” powstałej z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
KONTAKT:
Maciej Ogonowski
Agencja Brandmates
e-mail: maciej@brandmates.pl
tel. kom. +48 608 680 562
Źródło informacji: BRANDMATES
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 06.04.2022, 12:55 |
Źródło informacji | BRANDMATES |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
NCCN przyłącza się do światowych organizacji na rzecz walki z rakiem na pierwszym międzynarodowym spotkaniu szkoleniowo-mentorskim w sprawie planów leczenia onkologicznego
Stowarzyszenie National Comprehensive Cancer Network z siedzibą w USA znalazło się wśród przedstawicieli nawet 75 krajów biorących udział w Cancer Planners Forum w Genewie w Szwajcarii.- 14.05.2025, 13:46
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PR Newswire
-
Eksperci wskazują, że szczepienia ochronne dorosłych to sposób na zdrowsze i dłuższe życie PAP
Populacja w Europie szybko się starzeje, a osoby dorosłe, szczególnie po pięćdziesiątce są grupą narażoną na choroby zakaźnie i wywołane przez nie powikłania. Poprawę ich bezpieczeństwa ma zapewnić opracowywany w UE program szczepień ochronnych. Pierre Van Damme z Uniwersytetu w Antwerpii (Belgia) i prof. Paolo Bonanni z Uniwersytetu we Florencji (Włochy), założyciele Adult Immunization Board (AIB), mówią w rozmowie z PAP, jak i dlaczego powinno się zachęcać dorosłych do szczepień.- 14.05.2025, 09:11
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Diagnostyka onkologiczna nadal kuleje. Eksperci alarmują: „Rozwiązania potrzebne na wczoraj”
„Już po pierwszym miesiącu funkcjonowania Krajowej Sieci Onkologicznej widzimy konkretne bariery, szczególnie w obszarze diagnostyki. Ale wiemy też, co można i trzeba zmienić” - mówił prof. Piotr Rutkowski, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Onkologicznego, otwierając konferencję online poświęconą najpilniejszym potrzebom systemowym. Brak możliwości rozliczania badań molekularnych z krwi w trybie ambulatoryjnym, niepełne rozpoznania w SOLO-3, przesadna biurokracja i zbyt długie ścieżki decyzyjne - to tylko niektóre z problemów wskazanych przez ekspertów. Kluczowe jest odblokowanie finansowania, uproszczenie procedur, wprowadzenie jednoczasowego skierowania na badania patomorfologiczne i molekularne (warunkowego) oraz przywrócenie akredytacji dla zakładów patomorfologii. „Nie możemy dłużej udawać, że diagnostyka molekularna to dodatek. To warunek skutecznej diagnostyki i leczenia” - podkreśli wielokrotnie eksperci.- 13.05.2025, 16:17
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Polskie Towarzystwo Onkologiczne
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ