Pobierz materiał i Publikuj za darmo
„Przeprowadziliśmy badania dotyczące percepcji określenia >>dieta śródziemnomorska<<. Wyniki są zaskakujące. Polacy interpretują je zupełnie inaczej niż dietetycy. Dla specjalistów to model odżywiania, charakterystyczny dla mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Natomiast Polacy, jak pokazały badania Kantar Public, postrzegają dietę śródziemnomorską jako sposób odżywiania połączony z zakupem produktów, takich jak owoce morza, oliwa z oliwek, awokado, warzywa i owoce południowe” - wymienia Monika Stromkie-Złomaniec.
Wyniki badań percepcja diety śródziemnomorskiej - tutaj.
Dieta śródziemnomorska to bogactwo lokalnych warzyw i owoców
„Łatwo możemy zacząć korzystać z modelu i zachowań żywieniowych charakterystycznych dla południa Europy. Śródziemnomorski styl życia i sposób odżywiania to model dobrym i dobrze przebadany. Obserwujemy, że osoby umiejętnie korzystające z tego modelu rzadziej mają otyłość, rzadziej zapadają na choroby metaboliczne, rzadziej mierzą się z cukrzycą typu 2, nadciśnieniem czy hipercholesterolemią. Warto, żebyśmy na nasze podwórko, czyli do Polski, wprowadzili właśnie ten sposób odżywiania, ale… z użyciem naszych rodzimych punktów. Bo sednem sprawy nie jest >>oliwa z oliwek<<, kluczowa jest regularność używania lokalnych produktów” - tłumaczy autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek, która na co dzień prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”.
Olej rzepakowy - oliwa północy
„Bardzo mnie niepokoi dość powszechne (43%) skojarzenie Polaków, że dieta śródziemnomorska równa się oliwa z oliwek czy oliwki. Przecież mamy w Polsce rzepak. Roślina oleista, z której powstaje olej rzepakowy. Jest powszechny i absolutnie równoważny. Oba te produkty cenione są ze względu na skład kwasów tłuszczowych. Olej rzepakowy to też sterole roślinne, które dobrze wpływają na cały układ krążenia, a Polacy mają problem z nadciśnieniem z hipercholesterolemią. Warto chwilę się zastanowić i po prostu spolszczyć zalecenia diety śródziemnomorskiej” - przekonuje dietetyk.
„Ktoś powie, że oliwa z oliwek to masa polifenoli, ale musi pamiętać, że mamy w Polsce całą sztafetę owoców jagodowych, które tych polifenoli mają znacznie więcej. Korzyść jest taka, że olej rzepakowy jako nasz powszechny rodzimy produkt, jest zdecydowanie tańszy od oliwy z oliwek” - przypomina Stromkie-Złomaniec.
Owoce jagodowe charakterystyczne dla polskiego klimatu
„Produkty charakterystyczne dla basenu Morza Śródziemnego możemy wymieniać na nasze rodzime. Owoce południowe, które tak masowo kupujemy w Polsce, możemy wymienić na ogromny wybór owoców jagodowych - truskawek, malin, cieszących się wielką popularnością borówek, jagody kamczackiej, której staliśmy się największym producentem na świecie, porzeczek czy aronii, których największym producentem jesteśmy od zawsze, jeżyn i agrestu, rokitnika czy minikiwi, które jest już polską specjalnością. Także jabłek czy gruszek, które są dostępne przez okrągły rok” - podpowiada ekspert.
Owoce jagodowe są charakterystyczne dla polskiego klimatu. W Polsce są wyjątkowe warunki do uprawy owoców jagodowych. Duże amplitudy temperatur, zarówno rocznych, jak i dziennych, dają im intensywny smak i wybarwianie. Nigdzie na świecie nie uprawia się tak wielu ich gatunków.
Mniej światowych diet, więcej lokalnych produktów
Warto pamiętać, że sposób odżywiania w modelu śródziemnomorskim to nie jest lista włoskich, hiszpańskich czy greckich produktów. Nie ma pozycji „owoce morza”, jest zaproszenie do spożywania większej ilości ryb. Znanych nam, hodowanych przez naszych rybaków śródlądowych. Nie musi to być tuńczyk czy makrela, może być sandacz, karp, czy nasze ryby morskie.
„Nie szukajmy przeszkód, zobaczmy prostotę rozwiązania, z którego my Polacy możemy skorzystać. Zamysł śródziemnomorskiego modelu odżywiania naprawdę łatwo możemy przełożyć na nasze polskie podwórko. Mamy jeść lokalnie, wybierać produkty tradycyjne, ale też odżywiać się sezonowo. To co musimy zrobić to wyrazić >>dietę śródziemnomorską<< w Polsce, korzystając z naszych rodzimych produktów. Do czego wszystkich gorąco zachęcam” - podsumowuje dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec.
Informacja o badaniu: zrealizowane w dniach 17-22 marca 2023 r. techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów, na reprezentatywnej próbie 1010 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Sondaż realizowany przez Kantar Public, przy współpracy z agencją INSPIRE smarter branding, w ramach projektu „CORE TEAM”. Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez KZGPOiW projektu „Czas na polskie superowoce! V edycja”. Więcej o integracji plantatorów i edukacji żywieniowej na stronie PolskieSuperowoce.pl.
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 19.05.2023, 10:19 |
Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
III Forum Bezpiecznej Żywności w Warszawie. Green REV Institute i Koalicja Future Food 4 Climate zapraszają
26 listopada 2024 w godzinach 10:30-15:30, w Bibliotece Publicznej m.st. Warszawy, już po raz trzeci odbędzie się Forum Bezpiecznej Żywności - wydarzenie organizowane przez Green REV Institute oraz koalicję Future Food 4 Climate. Wydarzenie jest wspierane przez Ambasadę Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz European Climate Foundation. III Forum Bezpiecznej Żywności zostało objęte patronatem honorowym Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy.- 21.11.2024, 12:54
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Green REV Institute
-
Image
Za nami wielki finał turnieju piłkarskiego „Z Orlika na Stadion”
19 listopada na PGE narodowym w Warszawie odbył się wielki finał ogólnopolskiego turnieju „Z Orlika na Stadion”. Młode zawodniczki oraz młodzi zawodnicy z najlepszych drużyn z całej Polski, w trzech kategoriach wiekowych do lat 13, 14 i 15, pokazali swój talent, determinację i ducha fair play. Drużyny JS Smart.pl Krosno, Dream Team Wrocław, Katowiczanki, Osiemnastka Olsztyn, SMS Stal Rzeszów, ZSP Książenice - to wielcy zwycięzcy rozgrywek w swoich kategoriach wiekowych.- 20.11.2024, 15:17
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PZU
-
Image
Rekord Polski w konsumpcji różnych odmian jabłek
W ramach profilaktyki cukrzycy i promocji akcji „Jedno jabłko dziennie” 138 osób stworzyło „największą sztafetę jedzenia jabłek”. Degustowano 10 różnych odmian. Rekord ustanowiono 13 listopada 2024 r. w Centrum Dydaktycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Partnerami wydarzenia byli Wydział Nauk o Zdrowiu WUM i polscy sadownicy. Patronat nad wydarzeniem objął Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM - prof. Mariusz Gujski.- 15.11.2024, 09:18
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych