Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Zazielenianie budynków odgrywa szczególnie ważną rolę w gęsto zabudowanych obszarach miasta, gdzie tworzenie nowych parków często nie jest już możliwe. Miasto Wiedeń wspiera teraz inicjatywy związane z zazielenianiem fasad, dachów i dziedziców w dwojaki sposób: poprzez wiedzę fachową oraz poprzez dofinansowanie. Wstępnego doradztwa w zakresie odpowiednich systemów sadzenia i doboru roślin udziela Umweltberatung Wien w imieniu magistratu. Eksperci z urzędu miasta wspierają koordynację zezwoleń. Zielone dachy są dotowane do 20.200 euro, zielone fasady od strony ulicy do 5.200 euro, a zazielenianie dziedzińców do 3.200 euro. Usługi doradcze i planistyczne również kwalifikują się do finansowania w tych ramach.
Ekologia i oszczędność na kosztach klimatyzacji
"Zazielenianie budynków to nie tylko piękny widok, to raczej skuteczny środek przeciwko letniemu przegrzewaniu się miasta", podkreśla członek zarządu miasta ds. klimatu, Jürgen Czernohorszky. "Dzięki zacienianiu i parowaniu mają one pozytywny wpływ na mikroklimat i pozwalają na oszczędności w energochłonnych systemach klimatyzacyjnych w budynku. Rośliny mają działanie izolacyjne, a także wiążą kurz i CO2", dodaje Czernohorszky.
Istnieje wiele możliwości zazielenienia elewacji, w zależności od konkretnych okoliczności, takich jak istniejące instalacje gruntowe, szerokość chodnika czy powierzchnia elewacji. Można stosować systemy oparte na glebie, systemy rynnowe z lub bez wsporników lub systemy opierające się na elewacjach ze specjalnymi systemami nawadniającymi. Problemem może być również ich późniejsza pielęgnacja i konserwacja. Jednak przy odpowiednim doradztwie i wsparciu można zrobić duży krok w kierunku zielonej elewacji i ubiegać się o dofinansowanie ze strony miasta.
Wymogi dotyczące finansowania zazieleniania budynków obejmują zgodę właścicieli/spółdzielni, kosztorys i faktury za działania w zakresie zazieleniania. Na ten sam projekt nie może być również przeznaczone żadne inne finansowanie unijne ani federalne.
Zwłaszcza w gęsto zabudowanych obszarach miejskich zielone fasady są przyjemną odmianą dla oka i umysłu. Ale nie tylko - stanowią one również kryjówki i pożywienie dla owadów i ptaków. To nie tylko plus dla bioróżnorodności w mieście, ale także dla mieszkańców, którzy mogą obserwować, jak wiele życia rodzi taka pionowa łąka.
Źródło informacji: Eurocomm-PR
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 14.07.2021, 10:00 |
Źródło informacji | Eurocomm-PR |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ