Zdrowie i styl życia

Woda i kreatywność - relacja, od której wiele zależy

30.04.2015, 15:02aktualizacja: 30.04.2015, 15:02

Woda na start - logo
Nasz mózg składa się w 75 proc. z wody i aby optymalnie funkcjonował, potrzebuje systematycznego nawadniania. Bez niego pogarsza się nasza koncentracja uwagi, możemy odczuwać zmęczenie oraz ból głowy. Regularne picie wody pozytywnie wpływa na zdolność uczenia się, która jest niezbędna w codziennej pracy oraz zapamiętywaniu. To informacja ważna dla maturzystów i studentów, którzy już wkrótce rozpoczną sesje egzaminacyjne.

Czy woda wpływa na naszą zdolność koncentracji uwagi?

Woda to główny składnik budujący organizm ludzki - stanowi średnio 60 proc. masy ciała przeciętnego, dorosłego człowieka. Mózg człowieka to aż w 75 proc. woda, dlatego nawet niewielkie odwodnienie może wpływać na jego funkcje. Nawet nieznaczne, 1 - 2 proc. odwodnienie organizmu powoduje m.in. zmęczenie czy spadek nastroju. Brak odpowiedniej ilości wody obniża sprawność umysłową, co utrudnia skupienie się na wykonywanym zadaniu i obniża efektywność w przyswajaniu wiedzy. "Warto dbać o prawidłowe nawodnienie - rozpoczynać dzień od wypicia szklanki wody i sięgać po nią regularnie w ciągu całego dnia - podkreśla specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, dr inż. Katarzyna Okręglicka. - Właściwe nawyki żywieniowe związane z piciem wody mogą znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie. Nasz nastrój oraz aktywność umysłowa są w znacznej mierze zależne od pełnowartościowej diety. To, w jaki sposób będzie funkcjonować zdolność logicznego myślenia, rozumienia czy kreatywność, wiąże się między innymi z regularnym piciem odpowiedniej ilości płynów. Zachęcam wszystkich do przetestowania związku między kreatywnością, efektywnym myśleniem i odpowiednim nawodnieniem. Myślę, że każdy, kto zadba, o właściwą ilość przyjmowanych płynów, zwłaszcza w okresie intensywnego wysiłku umysłowego - np. podczas pracy lub ważnych egzaminów - przekona się o tym, że łatwiej się uczy, szybciej zapamiętuje i sprawniej działa".

Więcej o programie oraz wpływie wody na zdrowie można znaleźć na stronie: www.wodanastart.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 30.04.2015, 15:02
Źródło informacji Materiały prasowe programu "Woda na Start"