Zdrowie i styl życia

Z dniem 1 kwietnia 2015 r. wszystkie apteki prowadzące sprzedaż leków będą mieć możliwość złożenia wniosku o rejestrację własnych domen z końcówką .pharmacy

26.03.2015, 11:50aktualizacja: 26.03.2015, 11:50

MOUNT PROSPECT, Illinois, 25 marca 2015 r. /PRNewswire/ - W dniu 1 kwietnia 2015 r. Krajowe Stowarzyszenie Izb Aptekarskich (ang. National Association of Boards of Pharmacy®; NABP®) rozpocznie rozpatrywanie wniosków o rejestrację nazw domen z końcówką .pharmacy od wszystkich aptek prowadzących sprzedaż leków. Od momentu podjęcia realizacji programu domeny najwyższego poziomu (ang. Top Level Domain; TLD) w 2014 r., Stowarzyszenie zatwierdziło ok. 275 nazw domen z końcówką .pharmacy, na podstawie wniosków złożonych w ramach poprzednich, zamkniętych etapów rejestracji. NABP uruchomiło domenę TLD .pharmacy, aby przekazać konsumentom na całym świecie sposób identyfikacji bezpiecznych, legalnych i etycznych aptek internetowych i zasobów pokrewnych.

Trwający obecnie etap rejestracji przeznaczony dla aptek prowadzących sprzedaż leków stanowi ostatni zamknięty etap składania wniosków, w ramach którego zgłoszenia przyjmowane będą do 30 kwietnia. Począwszy od tej daty, po uzyskaniu stosownej zgody, apteki będą mogły zarejestrować własne domeny z końcówką .pharmacy. Ogólne udostępnienie domeny nastąpi 3 czerwca 2015 r., kiedy to wszystkie podmioty oferujące produkty, usługi i informacje farmaceutyczne spełniające kryteria kwalifikowalności do otrzymania domeny .pharmacy będą mogły wnioskować o jej rejestrację.

Poza aptekami akredytowanymi w ramach programów zweryfikowanej, internetowej praktyki aptekarskiej (ang. Verified Internet Pharmacy Practice Sites®; VIPPS®) oraz zweryfikowanej, internetowej weterynaryjnej praktyki aptekarskiej (ang. Veterinary-Verified Internet Pharmacy Practice Sites®; Vet-VIPPS®), bądź też posiadającymi zatwierdzenie w ramach programu e-Advertiser dla podmiotów prowadzących działalność reklamową w Internecie, wszystkie podmioty chcące zarejestrować domenę z końcówką .pharmacy muszą najpierw złożyć wniosek i dokumenty pomocnicze oraz uregulować opłatę aplikacyjną na rzecz NABP. W celu zapewnienia zgodności ze standardami programu, NABP oceni przedstawione materiały. Należy zwrócić uwagę, że w ramach procesu składania wniosków, konieczne będzie udostępnienie NABP treści proponowanej strony internetowej w celach weryfikacyjnych. Stowarzyszenie tworzy sieć międzynarodowych grup regulacyjnych, co umożliwia weryfikację międzynarodowych wniosków o przyznanie prawa do korzystania z domeny. Po zatwierdzeniu wnioskodawcy będą mogli zarejestrować nazwę domeny u upoważnionego rejestratora.

NABP dokonało oceny ponad 10 900 spośród dziesiątków tysięcy witryn handlujących lekami na receptę w Internecie, odkrywając, że niemal 97% z nich nie stosuje się do przepisów i standardów farmaceutycznych, których zadaniem jest ochrona zdrowia publicznego. NABP udostępni domenę .pharmacy tylko tym właścicielom witryn internetowych, którzy przestrzegają prawa farmaceutycznego obowiązującego na obszarach, w których znajduje się ich siedziba, oraz w których przebywają ich pacjenci i klienci. Dzięki tej polityce, znacznie ułatwione zostanie znalezienie bezpiecznej apteki internetowej.

Dodatkowe informacje na temat Programu .Pharmacy TLD, jak również bezpiecznego zakupu leków przez Internet można znaleźć pod adresem: www.safe.pharmacy.

NABP jest niezależnym, międzynarodowym i bezstronnym stowarzyszeniem, które wspomaga izby krajów członkowskich i organy sądownicze w ochronie zdrowia publicznego.

Źródło: National Association of Boards of Pharmacy

Data publikacji 26.03.2015, 11:50