100 lat budownictwa komunalnego w Wiedniu

16.05.2019, 12:42aktualizacja: 16.05.2019, 12:42

Top_100_Jahre (c) Wiener Wohnen
Wiosną 1919 r. rozpoczęto budowę pierwszego typowego budynku komunalnego w Wiedniu. Dziś w mieszkaniach komunalnych mieszka w austriackiej stolicy prawie 500 000 wiedeńczyków.

Burmistrz Wiednia w latach 1919–1923, Jakob Reumann, uruchomił gigantyczny program mieszkaniowy. Wybudowano tysiące subsydiowanych mieszkań w celu zapewnienia biedniejszym grupom społecznym mieszkań o podstawowym standardzie wielkości i wyposażenia, a do tego w przystępnych cenach wynajmu. Z ogromnym niedoborem mieszkań walczono poprzez budowę mieszkań socjalnych. Chroniczny brak mieszkań spowodowany był imigracją dużej liczby ludzi z całej monarchii. Wiedeń około 1900 r. liczył prawie 2 miliony mieszkańców – o 200 000 więcej niż obecnie – a prawie 300 000 z nich nie miało dachu nad głową.

Chociaż wiedeńscy socjaliści już wcześniej sugerowali ten model budownictwa mieszkaniowego, można go było realizować po I wojnie światowej, gdy do władzy doszli socjaldemokraci.

W Wiedniu, podczas ich rządów, od 1919 do 1934 roku, wybudowano 66 000 nowych mieszkań, a jednym z najbardziej znanych przykładów jest kilometrowy budynek Karl-Marx-Hof. w 19. Dzielnicy Wiednia, George-Washington-Hof w 10. i 12. dzielnicy oraz Metzleinstaler Hof, który jest uważany za pierwszy ukończony typowy budynek komunalny w Wiedniu.

Dziś władze miasta w Wiedniu utrzymały ten kuszący model polityki mieszkaniowej. Jednostka miejska "Wiener Wohnen" jest największą w Europie firmą zarządzającą nieruchomościami socjalnymi, a zarządza ona łącznie ponad 220.000 mieszkań, dla około 500.000 mieszkańców Wiednia, przyczyniając się w ten sposób do wysokich pozycji austriackiej stolicy w międzynarodowych rankingach dotyczących jakości życia w mieście.

W budynkach komunalnych mieszka prawie pół miliona wiedeńczyków. Do tego dochodzą osoby, które mieszkają w mieszkaniach subsydiowanych, co sprawia, że łącznie prawie dwie trzecie mieszkańców Wiednia mieszka w mieszkaniach socjalnych.

"Wiedeńska polityka mieszkaniowa jest największą promocją klasy średniej w mieście", mówi wiedeńska członek zarządu miasta ds. mieszkalnictwa, Kathrin Gaal. "Dokładam wszelkich starań, aby kontynuować tę historię sukcesu".

Obchody rocznicy

Wiener Gemeindebau, czyli budownictwo komunalne w Wiedniu, jest unikalnym i jednym z najbardziej udanych projektów mieszkaniowych w skali światowej. W tym roku obchodzona jest jego setna rocznica. Wiosną 1919 r. rozpoczęto bowiem budowę Metzleinstaler Hof.

Obecny rok jubileuszowy jest dobrą okazją do świętowania wspólnie z lokatorami budynków komunalnych i wszystkimi mieszkańcami Wiednia.

Wiedeńska Orkiestra Symfoniczna zagra 19 maja 2019 r. koncert pod gołym niebem w budynku przy Rennbahnweg 27. Pod batutą dyrygenta, Patricka Hahna, Orkiestra Symfoniczna wykona utwór "Peter und der Wolf". Wstęp jest bezpłatny.

30 czerwca 2019 r. w Karl-Marx-Hof odbędą się wielkie obchody rocznicowe z uroczystym śniadaniem, wieloma wiedeńskimi przysmakami i specjałami oraz programem rozrywkowym dla dzieci w rustykalnej atmosferze. Muzyczny akompaniament zapewnią Freeman Singers i Wiener Wahnsinn. W tym dniu będzie można również zwiedzić, na co dzień niedostępne zakamarki budynków komunalnych.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 16.05.2019, 12:42