ALTA SA (35/2020) Umorzenie postępowania o zatwierdzenie układu spółki CP Tychy, podjęcie decyzji o złożeniu wniosku sanacyjnego i wniosku o ogłoszenie upadłości CP Tychy oraz złożenie wniosku o ogłoszenie upadłości CP Tychy do Sądu

28.12.2020, 16:58aktualizacja: 28.12.2020, 16:59

Raport bieżący 35/2020

Zarząd Alta S.A. z siedzibą w Warszawie ("Emitent", "Spółka"), w nawiązaniu do raportów bieżących nr 20/2020 i 21/2020 z dnia 25 sierpnia 2020 r. informuje o powzięciu w dniu 28 grudnia 2020 r. informacji dotyczącej umorzenia postępowania o zatwierdzenie układu CP Tychy sp. z o.o. z siedzibą w Pruszkowie ("CP Tychy"), będącej właścicielem centrum handlowego City Point w Tychach ("Centrum Handlowe") i spółką 100% zależną od spółki inwestycyjnej Emitenta, w której Emitent posiada 100% udziałów, tj. TUP Property sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie ("TUP Property"). Zgodnie z postanowieniami art. 20 ustawy z dnia 19 czerwca 2020 r. o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych przedsiębiorcom dotkniętych skutkami COVID-19 oraz o uproszczonym postępowaniu o zatwierdzenie układu w związku z wystąpieniem COVID-19 ("Tarcza 4.0") postępowanie o zatwierdzenie układu zostało umorzone z mocy prawa ze względu na brak złożenia w terminie 4 miesięcy od dnia dokonania obwieszczenia w Monitorze Sądowym i Gospodarczym - wniosku o zatwierdzenie układu. Wniosek o zatwierdzenie układu nie został złożony ze względu na to, iż za jego przyjęciem nie wypowiedziała się wymagana prawem większość wierzycieli uprawnionych do głosowania nad układem.

Spółka w dniu dzisiejszym powzięła również informację, że ze względu na powyższe, zarząd CP Tychy w dniu dzisiejszym podjął decyzję o złożeniu wniosku sanacyjnego na podstawie art. 283 i n. ustawy z dnia 15 maja 2015 r. prawo restrukturyzacyjne, dostrzegając możliwość wdrożenia dalej idących środków restrukturyzacyjnych niż uproszczone postępowanie o zatwierdzenie układu. Jednocześnie, z ostrożności i w ramach przyjętej praktyki, zarząd CP Tychy podjął decyzję o złożeniu wniosku o ogłoszenie upadłości CP Tychy, na podstawie ustawy z dnia 28 lutego 2003 r. prawo upadłościowe, a wniosek ten został złożony w dniu dzisiejszym do Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy w Warszawie, Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i restrukturyzacyjnych.

Spółka będzie informować w kolejnych raportach bieżących o przebiegu postępowania o ogłoszenie upadłości CP Tychy, a także o złożeniu wniosku sanacyjnego. Jednocześnie Spółka zwraca uwagę, że zgodnie z obowiązującymi przepisami - w przypadku złożenia wniosku restrukturyzacyjnego i wniosku o ogłoszenie upadłości - w pierwszej kolejności sąd rozpoznaje wniosek restrukturyzacyjny. W przypadku powodzenia wniosku restrukturyzacyjnego, wniosek o ogłoszenie upadłości zostanie odrzucony.

CP Tychy jest spółką w 100% zależną od TUP Property, którego jedynym udziałowcem jest Spółka. Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 21/2020 z dnia 25 sierpnia 2020 r. oraz w raporcie półrocznym, że zarząd TUP Property wobec aktualizacji wartości nieruchomości Centrum Handlowego, dokonał wyceny udziałów CP Tychy w swoich księgach, ujmując odpis aktualizujący udziały w wartości skorygowanych aktywów netto oraz odpis na wszystkich należnościach CP Tychy wobec TUP Property. W rezultacie wyżej wskazanych czynności wartość CP Tychy została wykazana w wartości zerowej w księgach TUP Property, a Spółka dokonała odpowiedniego przeszacowania wartości udziałów TUP Property. W związku z powyższym, podjęte w dniu dzisiejszym decyzje zarządu CP Tychy, o których mowa w niniejszym raporcie bieżącym - nie mają wpływu na wynik finansowy Emitenta.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz