ARP: udany pierwszy rok działalności Centrów Obsługi Przedsiębiorców

06.03.2020, 10:37aktualizacja: 06.03.2020, 10:37

PAP/S. Leszczyński (1)
Agencja Rozwoju Przemysłu (ARP) zainaugurowała 5 marca w Lublinie działalność piątego w kraju Centrum Obsługi Przedsiębiorców. Podczas uroczystego otwarcia placówki wiceprezes ARP Paweł Kolczyński podsumował pierwszy rok działalności tej formy wspierania polskich małych i średnich firm. „Udało nam się osiągnąć założone cele, a przede wszystkim dostosować ofertę ARP do potrzeb przedsiębiorców” – stwierdził.

Lubelskie COP jest piątym otwartym od marca 2019 roku – po wrocławskim, katowickim, gdyńskim i poznańskim. „Za dwa tygodnie otworzymy centrum w Białymstoku, dzięki czemu sieć oferowanych przez nas lokalnie usług dla małych i średnich firm obejmie już cały kraj” – zapowiedział Paweł Kolczyński.

Działalność Centrów Obsługi Przedsiębiorców opiera się na trzech komplementarnych względem siebie filarach, które składają się na kompleksową ofertę wspierania polskich firm w zakresie inwestycji, rozwoju, uzupełniania kapitału obrotowego oraz ekspansji międzynarodowej.

Pierwszym filarem jest udzielanie pożyczek: inwestycyjnych, restrukturyzacyjnych, obrotowych na finansowanie realizacji kontraktów oraz zapewniających płynność finansową w przypadku poddania się procedurze split payment. W razie trudności w uzyskaniu odpowiedniego zabezpieczenia, pożyczki te mogą być wsparte poręczeniem ze strony 16 funduszy poręczeniowych, koordynowanych przez Krajową Grupę Poręczeniową oraz Bank Gospodarstwa Krajowego.

„Nasza oferta cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W ciągu pierwszego roku działalności Centrów Obsługi Przedsiębiorców wartość pożyczek już udzielonych firmom oraz będących w trakcie procedowania sięgnęła 541 mln złotych – poinformował wiceprezes ARP. - Tam, gdzie powstają Centra Obsługi Przedsiębiorców, liczba udzielanych przez nas pożyczek rośnie czterokrotnie, zaś ich wolumen aż sześciokrotnie, co jest najlepszym dowodem na to, że nasza oferta wypełnia rynkową lukę” – dodał.

Drugim obszarem wsparcia przedsiębiorców jest oferta skrojonego na miarę leasingu oraz usług faktoringowych. „Duże zainteresowanie tymi usługami wśród przedsiębiorców upewnia nas w tym, że przyjęte przez nas założenia były słuszne, a wypracowane dzięki nim mechanizmy wsparcia firm stanowią niezwykle wartościową alternatywę dla usług oferowanych przez sektor bankowy i finansowy” – ocenił Paweł Kolczyński.

ARP Leasing uzupełnia ofertę rynku leasingowego w obszarach niechętnie obsługiwanych przez tradycyjne instytucje finansowe, takich jak np. rozbudowane ciągi technologiczne do produkcji przemysłowej i wysoko wyspecjalizowane urządzenia o ściśle określonych parametrach.

Trzeci filar działalności COP-ów stanowi kompleksowe wspieranie ekspansji międzynarodowej polskich firm w ramach International Desk. Ta usługa w wygodny dla przedsiębiorców sposób łączy oferty podmiotów wchodzących w skład grupy kapitałowej Polskiego Funduszu Rozwoju, a więc: Agencji Rozwoju Przemysłu, Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu, Korporacji Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych, Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Banku Gospodarstwa Krajowego.

Otwierając w marcu 2019 roku pierwsze Centrum Obsługi Przedsiębiorców we Wrocławiu premier Mateusz Morawiecki tak uzasadniał potrzebę stworzenia sieci regionalnych COP-ów: „Polskie przedsiębiorstwa są jeszcze trochę za małe na cały świat, ale już często za duże na Polskę”. Rok później w trakcie inauguracji piątego COP, w liście odczytanym przez Artura Sobonia, sekretarza stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych, premier stwierdził: „Droga do rozwoju naszego kraju wiedzie dzisiaj przez innowacyjność, realizację śmiałych, nowatorskich wizji, a najmocniejszymi atutami na niej są kreatywność, umiejętność przełamywania schematów i wynalazczość Polaków. Jako rząd wiemy, że żeby tworzyć lepszą przyszłość naszego kraju, musimy aktywnie wspierać polskich przedsiębiorców. Dlatego wsłuchujemy się w ich głos, dążymy do likwidacji barier regulacyjnych oraz aktywnie wspieramy polski biznes finansowo i administracyjnie” – napisał Morawiecki i dodał, że dzięki działalności COP-ów powstaje „środowisko, które stwarza idealne warunki do rozwoju biznesu w Polsce i za granicą”.

Nawiązując do słów premiera Artur Soboń podkreślił strategiczną zmianę w podejściu rządu do wspierania biznesu. „Odchodzimy już od wspieraniu zagranicznych inwestycji w Polsce. Koncentrujemy się na wspieraniu - w ramach całej Polski, jako jednej wielkiej strefy inwestycyjnej - małych i średnich przedsiębiorców, tam, gdzie oni działają” – stwierdził Soboń.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO