ATM SA (39/2016) Zawarcie umów dotyczących refinansowania zadłużenia Spółki

23.09.2016, 17:48aktualizacja: 23.09.2016, 17:48

Raport bieżący 39/2016

Zarząd ATM S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: "Spółka") informuje, że w dniu dzisiejszym podpisana została dokumentacja związana z refinansowaniem zadłużenia Spółki. Stronami transakcji są Spółka (jako kredytobiorca) oraz banki: mBank S.A. jako agent kredytu i pierwotny kredytodawca oraz Bank Zachodni WBK S.A. jako agent ds. zabezpieczeń i pierwotny kredytodawca ("Banki"). Celem transakcji jest zapewnienie długoterminowego bezpieczeństwa finansowego Spółki poprzez dostosowanie wielkości i struktury finansowania kapitałem obcym do potrzeb Emitenta. Dodatkowo konsolidacja całkowitego zadłużenia ATM S.A. w ramach konsorcjum dwóch instytucji finansujących przełoży się na zmniejszenie ciężaru operacyjnego związanego z obsługą bieżącą długu. Jednym z elementów przedmiotowej transakcji jest przedterminowa spłata dotychczasowego zadłużenia z tytułu wszystkich kredytów udzielonych Spółce przez banki: mBank S.A., Bank Zachodni WBK S.A., Bank Millennium S.A. oraz Bank BGŻ BNP Paribas S.A. Zadłużenie finansowe z tytułu leasingów nie zostało objęte refinansowaniem - Spółka będzie spłacać swoje zobowiązania z tego tytułu zgodnie z dotychczasowymi harmonogramami.

Podpisana w dniu dzisiejszym umowa kredytów i linii gwarancyjnej ("Umowa Kredytów") obejmuje:

• 5-letni kredyt terminowy w maksymalnej wysokości do 110.000.000 PLN,

• 5-letni kredyt terminowy inwestycyjny w maksymalnej wysokości do 20.000.000 PLN;

• 2-letni kredyt w rachunku bieżącym w maksymalnej wysokości do 20.000.000 PLN;

• linie gwarancyjne do maksymalnej wysokości 6.000.000 PLN.

Dodatkowo Spółka zawarła z Bankami umowy, na podstawie których zawarte zostaną transakcje zabezpieczające przed ryzykiem zmiany stopy procentowej.

Przeznaczeniem ww. finansowania jest:

• spłata całości dotychczasowego zadłużenia (za wyjątkiem leasingów);

• finansowanie lub refinansowanie do 100% nakładów inwestycyjnych;

• finansowanie bieżącej działalności operacyjnej Spółki;

• wystawianie gwarancji związanych z działalnością operacyjną Spółki.

Spółka przewiduje, że pierwsze uruchomienie środków powinno nastąpić najpóźniej do końca września 2016 roku.

Z tytułu zawarcia przedmiotowej transakcji Spółka poniesie standardowe dla tego typu umów koszty, w tym koszty jednorazowe, jak również będzie ponosiła bieżące koszty obsługi zadłużenia - odsetki od kredytu zostały określone na bazie stawki WIBOR 1M plus marża banków. Z tytułu przedterminowej spłaty dotychczasowego zadłużenia Spółka nie poniesie żadnych kosztów.

Zabezpieczenie transakcji refinansowania obejmuje standardowy dla tego typu transakcji zakres, w tym:

• ustanowienie hipotek na nieruchomościach Spółki;

• ustanowienie zastawu rejestrowego na aktywach ruchomych Spółki;

• ustanowienie zastawów rejestrowych i finansowych na rachunkach bankowych Spółki;

• umowa cesji globalnej praw z kontraktów handlowych.

Umowy nie zawierają kar umownych, ani postanowień odbiegających od ustaleń typowych dla tego rodzaju umów.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz